Inför RoPS- IFK torsdag 18.30

Tuff bortamatch väntar för IFK

Tipsligan gör en nystart efter en och en halv veckas uppehåll. För IFK väntar en riktigt tuff bortamatch, då laget på torsdag (09.06) åker till Rovaniemi för att möta fjolårets stora överraskning och silverlag, RoPS.

Inför säsongen 2016 tappade RoPS tre viktiga spelare, som starkt bidrog till fjolårets succé. Målvakten Tomer Chencinski flyttade till Helsingborgs IF, försvararen Faith Friday Obilor skrev på för FC Inter (Åbo) och mittfältsdynamon Moshtagh Yaghoubi valde att pröva lyckan utomlands.

Det är lätt att förstå avsaknaden av två av dessa spelare när man läser Tipsligans utnämningar efter säsongen 2015: Faith Friday Obilor, årets försvarare och Moshtagh Yaghoubi, årets mittfältare.

Mot bakgrund av det här känns RoPS som aningen svagare än i fjol och inledningen av årets liga har inte heller varit riktigt bra. Efter 10 matcher ligger RoPS på en åttonde plats i en haltande tabell med 12 poäng. Men det finns fortfarande kvalitet kvar i laget och spelare att se upp med.

Alexandr Kokko, fjolårets skyttekung och årets ligaspelare 2015, är kvar och det är en spelare som man alltid behöver hålla under uppsikt.  Det fick IFK bittert erfara under bortamatchen 2015 då just nämnde Kokko kvitterade på tilläggstid till 1-1.

Kokko har hitills gjort fyra mål i årets ligaspel.

För IFK:s del gäller det nu att försöka glömma de två tunga hemmamatcherna innan uppehållet. Förlusten mot KuPS (0-3) följdes upp av ett blytungt poängtapp mot VPS som på tilläggstid kvitterade till 2-2.

IFK har mött RoPS en gång hittills i året ligaspel och IFK vann på hemmaplan med 1-0 efter mål av Dever Orgill i början av andra halvlek. På den efterföljande presskonferensen var RoPS-tränaren Juha Malinen både imponerad och överraskad av IFK:s spel. Vi får hoppas att han är det igen efter torsdagens match!

IFK kommer till spel utan två av sina nyckelspelare. Dever Orgill är fortfarande borta på landslagsuppdrag och Jani Lyyski fick varningskontot fullt i matchen mot VPS. Kanske det här betyder att vi får se Albin Granlund starta sin första match i årets ligaspel?

Kan IFK följa Green Mean Machines slogan – stolthet, hjärta och passion, och krydda det med den individuella skicklighet som finns i laget, är möjligheterna till poäng i Rovaniemi goda.

Avslutningsvis lite information över inbördes möten i Tipsligan mellan IFK och RoPS.

Totalt har IFK spelat 19 matcher mot RoPS och tabellraden ser ut enligt följande (sett ur IFK:s perspektiv):  19 matcher, 12 vinster, 4 oavgjorda och 3 förluster, målskillnad: 32-19.

Statitisken för bortamatcherna mot RoPS ser ut enligt följande: 8 matcher, 3 vinster, 3 oavgjorda och 2 förluster, målskillnad 11-8.

Stefan Fonsell

Grönvit i hjärta och själ och ”Krönika-debutant”