Inför SJK - IFK Mariehamn

Fredag eftermiddag påbörjar IFK Mariehamn sin resa till järnvägsknutpunkten Seinäjoki, för att på lördag stifta bekantskap med nykomlingen SJK (Seinäjoen Jalkapallokerho) matchstart kl.16:00.

IFK:s senaste match mot FC Inter kändes kanske direkt efter matchen för många som en förlust, trots att slutresultatet blev oavgjort 2-2. Och det är klart att man har rätt att vara besviken, eftersom man inte dödade matchen, trots att man hade massor av chanser. Men ett lag som producerar så mycket framåt som dagens IFK gör, kommer att få stolpe in, istället för stolpe ut, och det kommer att svänga till det positiva, säsongen är fortfarande lång.

På skadesidan har vi förutom långtidsskadade Josef Ibrahim och Dever Orgill, lagkaptenen Jani Lyyski som blir hemma från resan till Österbotten.  Det kommer att bli intressant att se om tränarna väljer Erik Lundberg eller Roger Thompson som mittbackspar till Bobbie Friberg Da Cruz, båda har imponerat när det fått chansen i tidigare matcher i år. En som dessutom är tillbaka för fullt är spelgeniet och kreatören Diego Assis som återfinns i truppen som åker till Seinäjoki.

Dagens motståndare: SJK, klubben är relativt ny och grundades 2007 när man slog samman Sepsi-78 och TP-Seinäjoki. Klubben har en god ekonomi och mannen med plånboken är penningstarka fastighetspampen Raimo Sarajärvi. Tittar man på ledarstaben hittar man välkända namn som ex-fotbollsproffset Simon Valakari som spelat i den skotska ligan för Motherwell, i Engelska ligan för Derby och i MLS för FC Dallas. Här finns också ex-IFK:aren Keith Amstrong som i slutet på 1970-talet kom till Finland och hann representera nio olika klubbar under sin aktiva karriär i Finland, 1990 representerade han IFK i tre matcher. Hans tränarkarriär omfattar bl. a sex år i HJK (2002 – 2007).

SJK har många riktigt bra spelare och de har en bred trupp där man krigar om spelplatser. Man har en stark central linje med mittbackarna Pavle Milosavljevic och Zeljko Savic och en stark central defensiv mittfällt i Richie Dorman och Marco Matrone. För det kreativa står Josu och Carlos Lopez och i anfallsväg så finns vår gamle bekanting Toni Lehtinen, som 2011 spelade för IFK.

Att vinna Ligacupen som nykomling är starkt, men i ligan har laget har däremot inte riktigt fått allt att stämma ännu, och det jag saknar i laget är en riktigt vass anfallare. Men i övrigt är det är ett spelande lag som gärna öppnar spelet nerifrån och när man tappar bollen, så försöker man återvinna den högt uppe på plan. Man kan säga att SJK spelar en modern fotboll.

För IFK:s del är det viktigt att ta poäng i Seinäjoki, så att man inte tappar mark till de övriga topplagen.

Se matchen live, SJK har ett samarbete med Iltasanomat som visar alla SJK:s hemmamatcher live på IS TV. För att kunna se matchen måste du registrera dig för Iltasanomats digitaltidning, därefter får du tillgång till deras stream på nätet. Registreringen medför en kostnad.