Inför SJK-IFK Mariehamn

IFK måste vända trenden i Seinäjoki

I kväll är det dags för IFK Mariehamn att möta de regerande finländska mästarna SJK uppe i Seinäjoki. Nu är det dags för Grönvitt att vända den negativa trenden.

IFK har mötte SJK tre gånger i Seinäjoki med de mindre smickrande siffrorna för IFK:s del. SJK har vunnit alla tre ligamatcher med serien 3-0, 3-0 och 4-0!

Grönvitt har alltså inte gjort mål i Seinäjoki och har aldrig tagit poäng där. Det är ett större spöke än det IFK-fansen brukar tala om när det gäller Helsingfors och HJK, där IFK både tagit poäng och gjort mål.

Lägg därtill att ålänningarna inte besegrat SJK i ligan, hemmasaldot är 1-1, 2-2 och 0-3.

Den här säsongen inledde IFK med en bortaförlust mot HJK, som vann med 2-0, och senaste lördag vann IFK hemmapremiären med Dever Orgills mål mot RoPS från Rovaniemi efter en stark laginsats. SJK inledde å sin sida borta mot nykomlingen PS Kemi, som spelade sin hemmamatch i Rovaniemi. SJK vann med 2-0, trots att Kemi-laget förde spelet.

SJK har ett starkt lag även i år. Måltjuven Roope Riski inledde säsongen med en strut mot Kemi. Nyförvärvet Alexsei Eremenko gäller det att hålla ett öga på. Han styr på mittfältet, och söker avgörande passningar, helst i djupled mellan back och mittback till den vindsnabbe Riski. Här vilar ett stort ansvar på IFK:s mittfält med fältherren Gabriel Petrovic, som måste hålla koll på just Eremenko JR.

Kan IFK visa upp samma aggressivitet i försvarsspelet över hela banan som de gjorde mot RoPS i hemmapremiären lär nog SJK får det jobbigt att slå hål på IFK-försvaret. Samtidigt får hemmalaget säkert den spelförande rollen, vilket passar IFK. IFK:s styrka ligger i spelvändningarna och därtill de fasta situationerna.

IFK befinner sig på en minitour i mellersta och norra Finland med match i Seinäjoki i kväll kl 18.30 och kan ses på IS-TV och i Rovaniemi mot nykomlingen PS Kemi på söndag kl 15.00 och även den kan ses på IS-TV..

/Krille Mattsson