Inför toppmatchen IFK-SJK på torsdag

IFK Mariehamn gjorde på nytt en gedigen insats i måndagens bortamatch mot erkänt svårslagna FC Lahti. Den mållösa matchen var synnerligen underhållande. Lahti hade ett större bollinnehav och IFK-bekantingen Pekka Lagerblom var närmast mål med ett ribbskott. Men IFK försvarade sig kompakt samtidigt som IFK-målvakten Otso Virtanen storspelade mellan stolparna. Och med en gnutta kyla i avsluten hade Grönvitt faktiskt åkt hem med tre poäng. Brian Span, Diego Assis och Dever Orgill var så nära att näta, men icke. IFK fick spela nästan hela andra halvlek med tio man efter att Amos Ekhalie åkte på sin andra varning och fick lämna planen, vilket gör att han missar matchen mot SJK från Seinäjoki.
SJK å sin sida vann Österbottenderbyt mot VPS på måndagen med 3-2 efter mål av Cederic Gogoua, samt f.d. IFK-spelarna Toni-Pekka Lehtinen (på straff) och Akseli Pelvas.

Statistiken talar för SJK
Tabelltrean SJK hade två förluster för VPS-matchen och IFK har endast en seger på sina fem senaste. IFK har aldrig besegrat SJK i ligan. På fyra möten har SJK vunnit tre matcher med 3-0 och de har spelat oavgjort 2-2 i Mariehamn.
Bägge lagen har kort återhämtningstid inför kvällens match. IFK-spelarna fick slita tungt med tio man på plan i andra halvlek. SJK gick också en hård match mot ärkerivalen. Det lär i alla fall märkas i slutet av kvällens match och det skulle inte förvåna om något av lagen avgör matchen under de tio sista minuterna.

Tajt mittfältsspel ökar IFK:s chanser
Tabellfyran IFK får tillbaka Duarte Tammilehto efter hans avstängning. Han och Anthony Dafaa bär ett stort ansvar i matchen mot SJK:s fruktade mittfältstrio med Mehmet Hetemaj som släpande mitten mittfältare och strax framför honom evighetsmaskinerna och spelskickliga Wayne Brown och Jussi Vasara (eller Johannes Laaksonen). Det är viktigt att Diego Assis faller ner en bit i försvarsläget och hjälper innermittfältarna. Kan IFK få stopp på denna trio, det vill säga på deras djupledsbollar till sina fruktade yttrar Akseli Pelvas och Ariel (duon som gjorde målen senast i Mariehamn när SJK vann med 3-0), så ökar IFK:s segerchanser avsevärt.

Lyyski klippa och målskytt
Matchbilden får gärna vara så att SJK har lite mer boll, vågar anfalla, öppnar sig (läs: blir övermodiga) och IFK kan satsa på sina snabba spelvändningar och sitt kontringsspel a la matchen mot Lahtis i måndags - men med lite mer kyla i avsluten. Då får SJK-försvaret en svettig kväll.
IFK:s anfallstrio Span, Assis och vindsnabbe Orgill känns heta för tillfället. Nu är det dags att herrarna får det att stämma på hemmaplan igen.
Om inte herrarna får till det får vi - som vanligt - lita på kapten Jani Lyyski. Han är klippan bakåt och delar den interna skytteligan med Assis och Orgill på tre mål.

Krille Mattsson