Inför TPS - IFK 23.04.2014 kl.18:30

Det är i många avseenden två skilda världar som möts när TPS och IFK drabbar samman på onsdag. IFK har tagit maximala sex poäng och har dessutom fredat det egna målet oklanderligt under de två första omgångarna. TPS å sin sida har det tveksamma nöjet att vara det ända lag som inte lyckats göra mål i årets upplaga av Veikkausliiga

Två 0-1-förluster har det blivit för nye tränaren Mika Laurikainen och hans mannar. 0-1 skrevs siffrorna hemma mot Honka i premiären, och sedan blev det igen noll framåt och ett bakåt mot VPS i lördags. Mellan dessa två förluster så har laget dessutom hunnit med att åka ur Finska Cupen. Banemännen från division 1, JJK – som nu alltså får möta IFK i kvartsfinal den 30:e april – vann matchen med, just det, ett mål mot noll. 

Annars har vintern handlat mycket om ekonomi för den anrika Åbo-klubben. Man blev tvungen att banta ner spelarbudgeten ordentligt och fick således släppa iväg flera erfarna spelare och istället satsa på egna unga förmågor. För att säkra finanserna ytterligare rev man, under februari-månad, ocksåkontraktet med tränaren och tillika trotjänaren, Marko Rajamäki.  

Några spelare som vi vant oss att se prestera i TPS-tröjan finns dock kvar. Då tänker jag främst på Wayne Brown, Juho Lehtonen, Dennis Okaru, Mikko Hyyrynen, samt målvakten Juho Lehtovaara. 

Två andra namn som sticker ut med IFK-ögon sett är Charlie Trafford och Stefan Strömborg. Charlie fick vi se i IFK ifjol när han anslöt under sensommaren för att täcka upp för skadade Pekka Lagerblom. Stefan "Steffo" Strömborg är i sin tur assisterande tränare i TPS, alltså samma position som han hade i IFK så sent som i fjol. Steffo har också förflutet som spelare i Grönvitt och är kanske den som känner till klubben bäst utöver IFK:arna själva. Steffo var väldigt respekterad och omtyckt under sin tid i IFK och det lär bli många kära återseenden under onsdagen. 

Ifjol möttes lagen, som sig bör numera, tre gånger i ligasammanhang. Grönvitt – som har haft ganska lätt för TPS under senare år – vann två av matcherna och en slutade oavgjort. Dessutom slog IFK ut TPS ur Finska Cupen. 4-2 slutade den matchen efter förlängningsspel i Åbo.  

Som ni ser, allt talar för att det Åländska segertåget skall rulla vidare. Men, det är fotboll det handlar om. Uttryck som – "Bollen är rund" och "det är små marginaler som avgör" – lever vidare av en anledning. Ett misstag, eller lite tillfällig briljans av någon av de 22 spelarna, och en match kan vara vunnen eller förlorad. Lagidrott handlar egentligen om att göra "rätt saker" så kontinuerligt som möjligt, och göra dem TILLSAMMANS. På så sätt ökar sannolikheten för seger. Är man riktigt bra på detta så ger man "tillfälligheterna" mindre makt och sig själva chansen att i större grad styra utkomsten av matcherna. Hur som helst, IFK är favoriter, men det gäller att prestera på minst samma nivå som i de inledande matcherna om man vill vända hem med tre pinnar i bagaget.  

IFK saknar fortsättningsvis långtidsskadade Josef Ibrahim och Dever Orgill. Diego Assis som vrickade foten strax innan säsongsstarten – och därför inte har spelat under ligastarten – är fortfarande ett osäkert kort. En mycket glad nyhet är däremot Robin Östlinds inhopp mot RoPS i lördags. Robin som också varit långtidsskadad, visade pigga takter ute på sin högerkant, och såg till att öka konkurrensen om mittfältspositionerna ytterligare.  

Att slänga iväg ett tips i dessa inför-texter har ju blivit något av en tradition. Jag tror på IFK, men inser samtidigt att TPS inte kan på mållösa för evigt. Tipset får således bli 2-1, i grönvit favör. 

Daniel Skogström