Inför VPS-IFK onsdag 20.6

I lördags slutade matcherna för bägge av dagens lag 1-3. Skillnaden låg i att VPS bortaslog Inter medan IFK hemma förlorade åt RoPS. Med detta vände VPS sin tunga trend; senaste segern fick man 7 maj mot TPS och efter detta hade man kryssat i 4 och förlorat 2 matcher. Senast IFK tog en seger skrev vi 13 maj då man hemmaslog Ilves, efter detta har man kryssat 1 och förlorat 5 matcher. Bägge lagen har alltså i år haft det motigt och presterat under förväntningarna. Mål har båda producerat ganska sparsamt (IFK:18, VPS:16), - skillnaden ligger i att VPS släppt in bara 14 medan IFK läckt nästan dubbelt fler (27).

Lagens matcher i lördags såg ganska olika ut och illustrerar kanske dagsläget i lagen. IFK var mer offensivt än på långa tider, ägde stora delar av matchen mot RoPS. Man vann övertygande skottstatistiken men så är motståndarna effektiva i sina relativt få chanser, gör mål och snor segern. VPS i sin tur dominerade ingalunda mot Inter som hade flera goda – närapå – målchanser. Men VPS försvarade åter en gång ytterst bra och så tog man mycket effektivt tillvara sina chanser, satte tre baljor och vann.  Sebastian Strandvall som jag lyfte upp redan före förra IFK-mötet satt en klockren frispark och ett ytterligare mål och brassen Douglas Caé öppnade sitt målkonto.  

Flyt för VPS och motflyt för IFK?  - Ligger förklaringen till lördagens resultat i detta svårgripbara fenomen? Eller, talar statistiken sanning; IFK:s försvarsspel är lika snett och vint som väggarna i drängkammaren jag renoverar i Degerby? Tror att bägge förklaringarna äger ett visst mått av sanning. IFK behöver förbättra sitt försvar – över hela banan – och lyckas man med detta samtidigt som de offensiva passningarna på mittfältet kommer lite snabbare och blir lite exaktare, ja, då kommer även flytet att infinna sig och bära vidare.

Väl att märka spelas onsdagens match på VPS hemmaplan, -det stora konstgräset på Sandviken. Vi kan därför förvänta oss ett offensivt VPS, med stor rörlighet över hela plan och sitt traditionella kortpassningsspel med stort bollinnehav blandat med årets ”nya” inslag av längre öppnande passningar. Faller IFK långt ned med hela laget och satsar på långa öppnande passningar från backlinjen mot ett VPS-försvar som fungerat mycket bra i år så tippar jag att IFK torskar eller i bästa fall krigar sig till ett kryss.  Skall vi ta 3 poäng hem från Vasa så krävs det, hur tramsigt det än låter, ett tajtare försvarsspel, även högre upp i banan och framför allt fler, snabbare och mer exakta offensiva passningar och löpningar från vårt mittfält. Vi såg tendenser till det senare i RoPS-matchen så hoppas killarna tar detta med sig till Vasa och producerar minst 2 mål för med färre än två blir det nog svårt att bärga hem en seger.

Optimisten i mig hoppas och tror att de positiva, offensiva tendenserna i RoPS-matchen förstärks och ger en IFK en seger i Vasa, - realisten i mig hoppas i sin tur på ett kryss.

// Göran Djupsund