Inget Europaspel för Grönvitt denna gång

Honka-IFK Mariehamn 1-0 (1-0)

IFK Mariehamn hade chansen att vända 1-2 från hemmamötet till seger med ett par måls marginal i söndagens bortamöte i Esbo mot försvarsstarka Honka. Men icke. Därmed knep Honka den eftertraktade Europa League-platsen och ett par hundra tusen euro.

I första halvlek var det IFK Mariehamn för hela slanten. Honka hade stora bekymmer med IFK:s aggressiva press högt uppe på planen och hemmalaget slog en massa felpassningar.
Bästa chansen för IFK kom efter dryga halvtimmen när Ekhalie hittade Mboma i djupled. "Totti" kom solo, sökte bortre hörnet men Honka-målvakten fick fingerspetsarna på bollen och styrde den utanför mål.
Ett par minuter senare slog Crawford en djupledsboll till "Totti" men Honka-mittbacken Ivanov fällde IFK-anfallaren. Domaren Viljanen valde dock att ge endast varning i stället för rött kort i och med att förseelsen skedde vid mittplan.
Sen händer det som inte fick hända. Honka fick en snabb omställning på IFK:s vänsterkant. Savage kom fri och hittade Kaufmann inne i straffområdet och brasilianaren gjorde inget misstag och 1-0 till hemmalaget och 3-1 totalt just då. Därmed skulle det krävas två IFK-mål för att nå en förlängning, tre mål för att knipa Europa League-platsen.

"IFK satte hög press på oss direkt från start och skapde en del farliga lägen. Vi föll för djupt ner, men som tur var kunde inte nyttja sina målchanser medan vi hade en målchans i första halvlek och satte den", konstaterade Honka-mittfältaren Rasimus i Ruutus tv-sändning i samband med pausen.

I andra halvlek kom Honka in som ett helt nytt lag. De satte bättre press på IFK-försvaret och spelade aggressivre på mittfältet. IFK tappade sitt spel från första halvlek och fick under stora delar koncentrera sig på försvarsspel och Forsman i IFK-målet fick betydligt mer att göra.
Grönvitt försökte in i det sista få till en kvittering och bästa chansen i andra fick "Totti" men skottet gick utanför. Efter tre tilläggsminuter blåste Viljanen av matchen med Honka som segrare, en Europa League-plats och drygt 200000 euro rikare.

IFK avslutade säsongen med flaggan i topp. För två IFK-ikoner var det sista matchen med Grönvitt. Tränaren Peter Lundberg går vidare till Finlands U19-landslag som förbundskapten, han kan å andra sidan återvända en vacker dag, medan det var sista matchen för Daniel Sjölund, som summerade matchen mot Honka i Ruutu TV:¨

"Vi visste att det skulle bli tufft att vända detta till vår fördel. Men jag tycker vi var det klart bättre laget i första halvlek och borde ha gjort ett eller två mål då. Tyvärr har vi hela säsongen haft svårt att få till avsluten i sista tredjedelen, vilket även var fallet i dag".

Krille Mattsson

Fakta:
Honka-IFK Mariehamn 1-0 (1-0)
1-0 (43) Kaufmann.
IFK: Forsman; Mäenpää (36. Järvenpää), Buvalda, Ketting, Murnane; Ekhalie (62. Backaliden), Sjölund, Crawford; Isaksson, Mboma, Sjöroos (78. Lönn).
Domare: Petri Viljanen.