Jakten mot toppen fortsätter

På onsdag är det dags igen. Matchdag och det står mycket på spel för båda lagen, precis som det ska vara när det gäller fotboll! Vi har att göra med en ny ”måstematch” för IFK när FC KTP från Kotka kommer till Wiklöf Holding Arena. Bortalaget slåss för sin överlevnad i ligan medan IFK fortsättningsvis kämpar om en plats bland de tre främsta. När lagen möttes i Kotka i juni vann IFK med 2-0 efter mål av Brian Span och Josef Ibrahim inför 1.974 åskådare.

Efter söndagens snöpliga förlust i Vasa då Kristian Kojola först råkade ut för ett olyckligt självmål och senare fick ett korrekt mål (fantastiskt snygg slängnick!) bortdömt för offside är revanschlustan stor hos Grönvitt. Då kommer en hemmamatch redan nu väldigt lägligt in i bilden. Fotboll på liganivå handlar om oerhört småmarginaler och IFK har visat att kvaliteten finns där – när allt stämmer. Inför matchen är IFK-truppen intakt sånär som på de långtidsskadade Aleksei Kangaskolkka och Tommy Wirtanen.

Allt talar för IFK. Spelarna är taggade, ligatoppen hägrar och en intensiv matchperiod väntar. På lördag kommer HJK till Mariehamn och Wiklöf Holding Arena för årets hittills mest avgörande match. Det handlar om semifinalen i Finska Cupen och i förlängningen spel i kvalet till Europe League. Cupsegraren får en av de åtråvärda biljetterna dit. Sedan fortsätter ligaspelet på onsdag borta mot KuPS och på söndagen hemma mot FC Lahti.

Fotbolls-Åland håller andan, Veikkausliiga är långt ifrån avgjord.

FC KTP är en liganykomling som inte riktigt fått spelet att lyfta. Med två matcher mer spelade än ligajumbon VPS har man bara två poängs marginal till sistaplatsen. På 21 matcher har laget vunnit bara tre och spelat sju oavgjorda. Senaste förlusten kom i söndags då laget föll borta i Tammerfors mot Ilves med 2-0.

Bland spelarna som det gäller för IFK att hålla extra koll på finns 21-årige mittfältaren Emerik Grönroos som man lånat från HJK. Och förstås fortfarande populäre Tamas Gruborovics som vi minns från hans tid i IFK. Tamas visade vad han går för i Ilvesmatchen med en stenhård frispark från arton meter som Ilvesmålvakten med nöd kunde avstyra.

Det är heller inget segervisst FC KTP som kommer till Mariehamn. I klubbens matchreferat från förlustmatchen mot Ilves beskrivs onsdagens match som ”en svår bortamatch”.

/Jörgen Pettersson