Jakten på poängen och tempot går vidare

IFK Mariehamn Ab höll bolagsstämma i måndags inför ett tjugotal aktieägare. Av alla 21.152 aktier var 5.121 på plats för att höra hur pandemiåret 2020 slutade i ekonomisk mening. Styrelseordförande Dan Mikkola omvaldes tillsammans med den övriga styrelsen som utökades med en ny ledamot i form av Sofie Holmström, själv fotbollsspelare, ungdomstränare och i vardagen expert på Fintech och ansvarig för Ålandsbankens affärsområde Partnersamarbeten. Holmström är civilingenjör i grunden och sitter också med i bankens ledningsgrupp.

De övriga i styrelsen är viceordförande Sverker Skogberg samt medlemmarna Christer Björkman, Lasse Danielsson, Kaj Grüssner och Thomas Fonsell. Det är på sin plats att rikta ett stort tack till alla dessa som ställer sig till förfogande för att axla ett ansvar för vårt lag som gör hela Åland mer synligt än allt annat.

Den ekonomiska verkligheten är utmanande och det är i precis alla avseenden sensationellt att klubben för sjuttonde året i följd spelar i Finlands högsta fotbollsliga, Veikkausliiga.

Efter formaliteterna på stämman redogjorde tränaren Lukas Syberyjski tillsammans med spelaren Calle Svensson om läget i laget och synen på fotbollen.

– Om vi är nöjda med fem torskar i rad? Absolut inte. Vi kan mycket bättre, konstaterade båda.

Men liksom i livet betalar det sig dåligt att gå omkring och fundera på sådant som har hänt eller sådant som kan hända. Det gäller att leva i nuet och sådant begriper ett harmoniskt lag.

– Det är absolut ingen dålig stämning i laget, tvärtom. Vi har möjligen hejdats lite av skador men det gör bara att vi kämpar ännu hårdare, lovar Svensson.

Att vara tränare i ett elitlag är ingen enkel uppgift. Går det bra ljuder hyllningskören högt, går det mindre bra… ja, ni vet själva.

Jag hör till dem som gillar Lukas Syberyjskis fotbollsfilosofi och sätt att formulera hur fotboll ska spelas. Vad som än händer på plan handlar allt om ”Next Action”, jodå, det utropet har ni som sitter närmast bänken hört många gånger. Det handlar om att aldrig, någonsin, stanna upp. Att vad som än händer vara redo för nästa steg. Målet är att alla spelare ska vara så kallade Non Stop Players, sådana som inte pausar, aldrig stannar till och gör blixtsnabba skiftningar från defensivt till offensivt och tvärtom.

Syberyjski kan sin fotbollsteori och vet att bollen byter ägare (lag) i snitt fyra gånger per minut, hela matchen. Det finns alltså 360 tillfällen till omställningar och då gäller det att vakta på varje tiondels sekund. Varenda gång en spelare tvekar förlorar laget tid och obetydliga sekunder blir plötsligt avgörande för resultatet. Därför handlar varje träning och faktiskt hela livet som professionell fotbollsspelare om att jaga dessa sekunder och tvinga sig själv att se bortom nästa hörn. I den perfekta världen ska action ske på minustid, alltså innan det verkligen händer. Detta är inte bara flummiga formuleringar utan kan snabbt bli verklighet och segrar.

– Det var det som hände i maj då vi mötte AC Oulu på hemmaplan. Under 18 avgörande minuter var alla spelare i gång samtidigt. Det var ständig action och då kan man faktiskt pulvrisera en motståndare, exemplifierar Syberyjski.

Det blev en match som sent ska glömmas, pressen resulterade i tre mål på lika många minuter och en seger med 3-1.

IFK:s superprinciper kokar ner till disciplin, mod och tempo. Till detta ska sedan läggas lite tur vilket kommer på köpet när allt annat stämmer.

Laget saknar just nu fyra spelare i truppen men det handlar bara om veckor innan de är tillbaka på plan. Detta är något som drabbar alla lag och ska absolut inte ses som någon förklaring utan bara en lägesbeskrivning.

Hur går det då med ambitionen att bli snabbare och öka tempot? Enkelt uttryckt bra. IFK-ledningen kartlägger varje match och varje träning och sammanställer statistik och prestationer på ett sätt som gör att en tränare inte behöver tycka och tro utan alltid kan uttala sig faktabaserat. Allt är alltså i stora drag på plats och därför behåller jag övertygelsen att när det lossnar så lossnar det rejält.

Troligen sker i dag. Forza IFK!

/Jörgen Pettersson