Jani Lyyski: ”Vi är beredda på allt”

På lördag möter IFK Mariehamn FC Inter i den finländska cupfinalen. Matchen spelas på Fabriksplan i Valkeakoski. IFK:s lagkapten Jani Lyyski har tillsammans med övrig ledning och hela laget jobbat hårt med mental träning under säsongen. De styrkorna plockade laget fram i ligan då till exempel RoPS kom på besök och fick återvända med förlust. Matchen var en uppvisning i mod och styrka.

Nu är det dags igen. Inställningen gör skillnad.

”En bra prestation är att vara 100 procent. Att alltid göra sitt allra bästa”, säger Jani Lyyski och fortsätter:

”Detta kan vi bara nå genom att vara här och nu, ingen annanstans. Det enda som gäller är Fabriksplanen i Valkekoski och FC Inter, ingenting annat. Allt som varit är borta och det som ska komma har inte hänt. Det är nu och det är vi. Vi ska fokusera på det vi själva kan påverka och glömma precis allt annat. Vi är redo i våra tankar, vi är redo för match!”.

Att vinna matcher, medaljer, troféer har sist och slutligen en gemensam nämnare. Det är definitioner av de resultat man når. IFK spelar elitfotboll för att vi älskar känslan av att uppnå resultat. Men resultat når man inte genom att fokusera på resultatet. Chanserna att nå ett bra resultat ökar genom att fokusera på prestationer och på beteende, sådant som går att påverka. Vinnande beteende och attityd förbättrar chanserna till bra resultat. Tur har till exempel ingenting med detta att göra. IFK är elit och IFK skapar sin egen lycka.

Jani Lyyski:

”Vi ska nå bra resultat genom att tänka på annat än resultatet. Då blir prestationen bättre. Vi ska vara vårt bästa, vara 100 procent av vår kapacitet. Vi ska göra vårt livs bästa match. Vi ska skina. Vi är fulla av energi, glädje och vilja att vara med”, fortsätter Jani Lyyski efter fredagens spelarmöte efter den sista träningen före finalen.

Inom laget har man kommit överens om hur det ska vara:

”Vi är otroligt lycklig lottade som får vara med och uppleva en fotbollsmatch som cupfinalen mot FC Inter. Vi ska njuta av att dra på oss matchstället, värma upp, presentationen, avsparken, de första passningarna. Vi ska njuta av en armbåge i ansiktet, en felaktigt dömt frispark och felpassningen som händer. Till och med ett gult kort kommer att få oss att le. Vi säger bara ”bring it on” och fortsätter framåt. Vi ska njuta av bollduellerna och vi välkomnar allt som händer och tar in det och känner hur bra allt är och vilka fantastiska prestationer vi gör. Vi är ostoppbara. Vi är bäst. Vi är 100 procent och våra ben är fjäderlätta. Vi är här och nu, ingen annanstans. Bara på det sättet kan vi få ut den potential vi alla har”, är IFK-kaptenens löfte till alla supportrar.

Avslutningsvis lovar IFK-kaptenen två saker:

”För det första. Vi ska ha skoj och vi ska njuta av att få vara med om denna match.”

Och för det andra?

”För helvete grabbar. Nu kopplar vi ur bromsen. Unleash Hell.” 

/Jörgen Pettersson