Jätteseger för IFK mot HJK

Finska Cupen, semifinal, Wiklöf Holding Arena

IFK Mariehamn – HJK 5-1 (2-0)

I något som måste betraktas som en av de bästa fotbollsmatcherna som spelats på Åland besegrade IFK Mariehamn i dag finska mästarna HJK med hela 5-1. Därmed väntar en historisk cupfinal i Valkeakoski för Hela Ålands lag.

Vilken fotbollseftermiddag som publiken på Wiklöf Holding Arena fick uppleva! Det tog bara tre minuter innan Diego Assis med ett distinkt skott från trettio meter gjorde 1-0 till IFK. HJK-målvakten (som för övrigt spelade första matchen någonsin i HJK-tröjan) Thomas Dähne var chanslös på skottet som uppstod efter en snygg klackassist av Dever Orgill. Det kändes hur rättvist som helst. Under matchens två första minuter hade IFK redan hunnit med ett vasst anfall och farlig hörna.

Det var ett helt annat IFK som kom ut på plan i dag jämfört med tidigare i veckan. Passningarna satt som kepsar och intensiteten var stark. Även läktarlivet hördes tydligare och mer än vanligt. Det stod klart för alla att Hela Ålands lag bestämt sig för att visa helsingforsarna vem som bestämmer på Åland!

I den tionde minuten kom nästa IFK-våg som började på den egna planhalvan, fortsatte över mittfältet och vällde in över HJK:s straffområde. HJK-försvaret hade i stort sett bara tur att bollen aldrig nådde målet. IFK-mittfältaren Philip Sparrdal Mantilla fick i situationen en smäll och kunde fortsätta först efter en kort vila.

I den sjuttonde minuten fick IFK en frispark från fyrtio meter och Petteri Forsell laddade och sköt – i ribban för andra gången den här säsongen. Forsells frisparkar hör till de tuffaste i hela fotbolls-Finland.

Först i den tjugoandra minuten fick HJK sin första hörna. Det blev korthörnevarianten, ett högt inlägg men Otso Virtanen stod i mitten och demonstrerade kraft och beslutsamhet och boxade bort inlägget.

Strax efter fick Petteri Forsell bollen i mittcirkeln och chippade in den till en löpande Dever Orgill som inte riktigt hittade balansen men lyckades ändå avfyra ett skott som strök vid sidan av HJK-målet. Minuten senare hittade Petteri Forsell Dever Orgill igen som nickade in den mot Diego Assis och Brian Span. Den här gången räddade HJK-försvaret bollen på mållinjen.

I den trettiotredje minuten kom 2-0 målet som låg i luften. En listig och överraskande genomskärare nådde Brian Span som hittade Dever Orgill som rundade både försvar och målvakt och satte 2-0 ur snäv vinkel! Minuten efteråt kom HJK tillbaka men stoppades i straffområdet av en säker Otso Virtanen.

Fotbollsmässigt var det stor underhållning hela den första halvleken som dominerades av IFK som lyckades bättre i omställningarna och var snabbare i anfallen. Det var två spelande lag som valde att försöka framåt hellre än säkra bakåt.

HJK började den andra halvleken bäst och lyckades reducera redan efter två minuter genom Atomu Tanaka som spelades fram snyggt av Alex Lehtinen. Fast den glädjen varade inte länge för HJK. I vändande anfall bröt Duarte Tammilehto ett dåligt uppspel från HJK-försvaret och gjorde ensam med målvakten inget misstag och utökade ledningen till 3-1. Matchen fortsatte i ett högt tempo från båda lagen och i den femtioandra minuten fick IFK frispark strax utanför HJK:s straffområde. Petteri Forsell tog sats och klappade till, som bara han kan, stenhårt och otagbart i Thomas Dähnes vänstra målhörn och IFK var i ledning med hela 4-1 då nästan fyrtio minuter återstod. Det skulle bli ännu mer. I den sextiosjätte minuten nådde bollen Jani Lyyski som stod djupt nere i HJK:s straffområde. Iskallt passade han till Dever Orgill som enkelt kunde sätta bollen i mål till 5-1!

Det var en fotbollsdag då offensiverna avlöste varandra. I den sjuttiotredje minuten kom HJK:s blixtsnabbe anfallare Atomu Tanaka nästan fri på IFK:s planhalva men Otso Virtanen hade skickligt läst spelet och stod och väntade tio meter utanför straffområdet och bröt anfallet utan att använda händerna. Allt gick vägen denna dag!

I den åttiotredje minuten gick IFK Mariehamns lagkapten och gigant Jani Lyyski av planen och ersattes av Anthone Dafaa. Lagkaptensbindeln överlämnades till Lyyskis backkollega Kristian Kojola.

Inte ens mot slutet av matchen stannade IFK upp. Med fem minuter kvar spelade Petteri Forsell in till framrusande Dever Orgill och Brian Span men HJK-keepern Thomas Dähne gjorde en fantomräddning och klistrade bollen.

Efter nittio minuter plus tre tilläggsminuter blåste domaren Marko Grönholm av matchen och den historiska segern var IFK:s. För första gången någonsin spelar IFK Mariehamn final i finska cupen den 26 september i Valkeakoski. I finalen väntar FC Inter som slog ut KuPS med 4-3 efter straffar.

Dagens match mellan IFK och HJK var för övrigt och i stort sett en kopia av fjolårets. Då möttes också lagen i semifinal i finska cupen i Mariehamn. HJK vann med 2-1 och vann senare hela cupen.

HJK-tränaren Mika Lehkosuo var inte alltför glad efter matchen:

”Det blev väldigt fula siffror. Det började redan efter tre minuter och fortsatte sedan resten av matchen och gjorde det svårt för oss att komma tillbaka. IFK gjorde fina mål och vi lyckades inte särskilt bra med försvarsspelet. IFK vann rättvist och jag önskar dem all lycka i finalen!”

IFK-tränaren Pekka Lyyski har lyckats vad ingen annan lyckats med, att ta IFK till cupfinal, och var såklart nöjd:

”Vi spelade en mycket bra fotbollsmatch i dag efter två dåliga seriematcher. Laget jobbade bra ihop och vi fick matchen dit vi ville. Det var fint att se att även anfallsspelet fungerade vid sidan av försvaret. Det var troligen vår bästa match i år.”

Redan på onsdag väntar en ny ligamatch för IFK då KuPS väntar på bortaplan i Kuopio.

/Jörgen Pettersson

IFK: Otso Virtanen – Bobbie Friberg da Cruz (Thomas Mäkinen, 71), Kristian Kojola, Jani Lyyski (Anthony Dafaa Clement, 82), Albin Granlund – Brian Span, Duarte Tammilehto (Amos Ekhalie, 87), Philip Mantilla, Petteri Forsell – Diego Assis – Dever Orgill.

Avbytare: Josef Ibrahim, Amos Ekhalie, Robin Sid, Thomas Mäkinen, Anthony Dafaa Clement och Walter Viitala.

HJK: Thomas Dähne – Roni Peiponen, Tapio Heikkilä, Gideon Baah, Alex Lehtinen (Leo Väisänen, 80) – Formose Mendy (Obed Malolo, 70), Matti Klinga, Guy Moussi, Toni Kolehmainen (Lucas Lingman, 70) – Atomu Tanaka – Ousman Jallow. 

Avbytare: Daniel Örlund, Markus Heikkinen, Lucas Lingman, Leo Väisänen, Obed Malolo, Sebastian Dahlström.

Varningar: Dever Orgill, 56 (innebär avstängning i nästa match), Gideon Baah, 79,

Publik: 1.114 personer.