Jobbig kvittering för IFK

IFK-VPS 2-2 (2-0)

Det som länge såg ut som en bekväm IFK-seger slutade till sist 2-2 efter ett ohyggligt snöpligt kvitteringsmål på övertid.

Inte så underligt var VPS-tränaren Petri Vuorinen rätt nöjd efter matchen mot IFK Mariehamn som slutade 2-2 efter ett mål på övertid.

Jag tycker vi hade en bra plan för vårt spel när vi kom och den lyckades till största delen. Att få två mål mot oss i första halvlek blev dock väldigt tungt och det var synd. Vi kunde bättre. I den andra halvleken lyckades vi bättre med att trycka tillbaka IFK och skapa egna chanser. Den här matchen handlade mycket om snabba omställningar och fasta situationer. Den som hanterade dem bäst skulle vinna. Och det blev 2-2…

IFK-ledaren Peter Lundberg var mest besviken:

Grymt besviken. Vi lyckades med i stort sett allt i den första halvleken. Vi höll laget och spelet kompakt och lät VPS rulla boll i den egna backlinjen men inte på mitten och inte i anfallet. Sedan fick vi se ett härligt mål av Robin Sid och borde ha stängt matchen där. Istället kom straffen vilket var en följd av en massa omständigheter som inte borde hänt och sedan det sista målet efter en sjuttio meter lång målvaktsspark. Det kändes som vi hade hygglig kontroll på matchen men efter 1-2 målet blev det ängsligt och slutet var grymt.

Kvällens match sågs av 1.103 personer som kom till Wiklöf Holding Arena som badade i strålande solsken. Hemmalaget inledde starkast och visade tydligt att man snabbt ville glömma onsdagens förlustmatch mot KuPS. VPS försökte slå tillbaka men redan i den nionde minuten satte Diego Assis 1-0 efter försvarsmiss och en snygg passning från Brian Span. Assis vände bort två man, ungefär som i matchen mot HIFK, och bredsidade iskallt in ledningsmålet bakom annars storspelande VPS-målvakten Evgeny Kobozev.

I trettonde minuten visade Robin Sid att hans form är på topp med ett slagskott från tjugo meter som Kobozew med stor nöd lyckades styra till hörna. Såväl skott som räddning hör till årets prestationer på Wiklöf Holding Arena så här långt.

Robin Sid som också utsågs till matchens bästa spelare ville mer än så och i den fyrtionde minuten fick han en passning av Diego Assis, drog tre fyra gubbar i VPS-försvaret innan han säkert satte bollen bakom Evgeny Kobozev. 2-0 var ett rättvist resultat i halvtid men det kunde varit mer. Till exempel var Aleksei Kangaskolkka ytterst nära att på ett inlägg från Philip Sparrdal Mantilla med en språngnick på övertid sätta 3-0.

Lagen gjorde inga byten inför den andra halvleken men det var ändå ett piggare VPS som kom till spel. Domaren Jari Järvinen hade en tuff uppgift att kontrollera spelet. Till exempel lät han spelet fortsätta efter att Aleksei Kangaskolkka dragits ned i VPS’ straffområde för ett minuterna senare visa straff när en motsvarande situation hände på IFK-sidan.

Pyry Soiri gjorde inget misstag och 2-1 var ett faktum. Efter det började det dittills självsäkra IFK-spelet visa tecken på viss försiktighet.

Ändå var det IFK som skapade de farligaste chanserna och i den sextiofemte minuten var Jani Lyyski ytterst nära att elegant vinkla in en hörna från Gabriel Petrovic (den tidigare beprövade varianten) men VPS-keepern gjorde ytterligare en av kvällens kanonräddningar och avstyrde.

I den åttiotredje minuten avlossade Petrovic en missil efter en frisparksvariant som var bara några fotlängder ifrån att gå i mål men gick strax bredvid.

Mot slutet genomförde IFK-ledningen några taktiska byten. Albin Granlund gjorde sitt första framträdande för säsongen efter att i den åttiosjätte minuten ersatt Robin Sid och Thomas Mäkinen kom in på övertid istället för Aleksei Kangaskolkka. Sedan men inte därför rasade allt. IFK gick mot seger och tre nya poäng samtidigt som det kom besked att KuPS-HJK slutat 0-0. Livet lekte i några sekunder.

Då blev det offside på VPS-sidan och målvakten drog till en frispark, efter att först ha tillrättavisats av domaren och tvingats backa tio meter. Bollen flög sjuttio meter, studsade fel men rätt för VPS och plötsligt stod Eero Tamminen helt fri med Walter Viitala och gjorde inget misstag. 2-2 och djup bedrövelse bland IFK-spelarna.

Nästa match är den nionde juni, på Ålands självstyrelsedag, då RoPS väntar i Rovaniemi.

Detaljer från hela matchen kan man läsa mer om här.

/Jörgen Pettersson