Kalasläge mot Europa

I dag kom beskedet att IFK Mariehamns motståndare i kvalet mot framtida Europa League är Odds BK från Skien i Norgen, inte så hemskt långt från Oslo. Det är en kanonlottning, om man själv väljer att se det så. Norsk fotboll är kulturmässigt väldigt lika den finländska och Odds BK ligger i dag tvåa i norska ligan, något sämre än IFK som ligger delad etta. Vi har alltså en mycket spännande kvalmatch att vänta och den första matchen sker den 30 juni i Norge. Den avgörande drabbningen äger rum den 7 juli på Wiklöf Holding Arena i Mariehamn. Då är en sak väldigt klar. Alla händer behövs!

Jonathan Pettersson har under försommaren sålt biljetter till den matchen och har bra koll på vad som nu väntar i form av motståndare. Här är hans analys:

”Förra året tog sig Odds BK till den fjärde kvalomgången av Europa League där de på vägen slagit ut lag som irländska Shamrock Rovers FC och svenska Elfsborg (Allsvenskan). I den fjärde omgången stod sedan storlaget Borussia Dortmund för motståndet, ett Dortmund som endast två år tidigare spelat Champions League-final mot Bayern München på Wembley. Dortmund med storstjärnor som Pierre-Emerick Aubameyang, Marco Reus och Mats Hummels med flera, blev för svåra och avancerade med ställningen 11-5 över två möten. Trots målskillnaden är det imponerande att göra fem mål mot ett lag som Dortmund. Odds BK är ett lag med många farliga spelare men den som utmärkte sig främst i mötena med Borussia var talangen Rafik Zekhnini, född 1998 – han blir sevärd i Mariehamn senare i sommar. Efter en särskilt bra insats i hemmamötet blev Zekhnini hyllad av backklippan Mats Hummels och det rapporterades att Manchester United noga följde hans framsteg. Senast i början på juni i år sade Norges förbundskapten Per Mathias Högmo att Zekhnini så småningom kan bli aktuell för A-landslaget. Odds BK har till stor del, vid sidan av Zekhnini, fått behållasitt lag från förra årets Europaspel.”

Biljetter till den andra matchen finns till salu från och med tisdag kl 12.00 på Wiklöf Holding Arena. Norrmännen tror de kan vinna men IFK:arna med Jani Lyyski och övriga i spetsen kommer att göra det omöjligt! Hemmamatchen i Mariehamn sker den 7 juli! Ses där.