Kampen fortsätter, FC Honka väntar i Esbo

Det är dags för nystart i Veikkausliiga och IFK Mariehamn och motståndarna FC Honka hör till de sex lag som nu gör upp i den så kallade nedflyttningsserien. Dessa sex lag ska möta varandra och det som sedan ligger sist åker ner till division ett, det nästsista laget får kvala mot ett division1-lag på väg uppåt. Varenda poäng är alltså värd sin vikt i (minst) guld just nu. Alla poäng man hittills fått ihop följer med.

I den bästa av världar hade Helsingfors IFK vunnit gårdagens match mot FC Haka vilket hade gjort att IFK fått tre hemmamatcher istället för två men allas vår lott är att finnas i verkligheten och där är vi nu.

Därför åker våra grönvita kämpar till Helsingfors i kväll fredag för att i morgon ställas mot FC Honka i Esbo och senare hemfärd med Viking Grace från Åbo. Förutsättningarna är som vanligt goda. Truppen är redo för drabbning och humöret är gott efter framgångarna under september. På skadelistan noterar vi Yanga Baliso, Mohammed Abubakari och Onni Sillanpää, Emile Tendeng är avstängd medan övriga är tillgängliga. Det bådar för fortsatt spelglädje och minnesvärda upplevelser.

Det torde också råda rätt stor revanschlusta hos vårt grönvita lag efter senaste mötet mot FC Honka, i slutet av augusti, som slutade 1-3 på Wiklöf Holding Arena efter att Honka gjorde två mål inom matchens första sex minuter. Då utmärkte sig särskilt bortalagets Luis Henrique som gjort sammanlagt fem mål i årets liga, Rui Modesto, Otso Koskinen, Jerry Vuotilainen och några till. IFK höll i och för sig spelet uppe men lyckades aldrig återvända efter chocköppningen. Vid sidan av dessa har FC Honka också målfarlige Demba Savage och Jean Marie Dongoue som gjort tre mål vardera så här långt i ligan.

Om IFK Mariehamn haft en huvudsakligen stigande formkurva i september har det sett mörkare ut för Honka som kommer till match utan att ha gjort ett enda mål under de tre senaste matcherna. Laget har riktat in sig på att anfalla från kanterna istället för i mitten vilket visat sig i målskyttet. Spelaren Henri Aalto var därför inte riktigt nöjd efter den senaste matchen, 0-0 mot Ilves:

– Vi startade matchen bra men vi spelade för stor del av matchen slarvigt. Tekniska fel ledde till förlust av rytm och svårighet att attackera med kvalitet. Men vi var emellanåt farliga i kontringar, och vi försvarade kritiska ögonblick och områden effektivt och uppoffrande, sade han efter matchen.

IFK Mariehamn reser till match med fyra segrar på de senaste sex matcherna och en skön urladdning med 4-2 hemma mot KTP senaste söndag i en match som hörde till de mest underhållande undertecknad sett – vem glömmer att Vahid Hambo stod som tremålsskytt efter bara nio minuter?!

Fotboll är nöje och prestation och målen är belöningen. Om det är något som känts tydligt i IFK under de senaste sex matcherna är det närvaron av spelglädje, mod och intitiativförmåga. Liksom i själv livet får man aldrig gå omkring och vara rädd för att misslyckas i högre grad än att vilja lyckas. Fotboll är skoj och det ska märkas!

Lördagens match kan som vanligt ses på Ruutu och även i Restaurang Grönvitt på Wiklöf Holding Arena.

Fortsättningen för IFK Mariehamn är följande efter lördagens match mot FC Honka:

Lördag 16 oktober AC Oulu borta i Uleåborg kl. 17.00.

Lördag 23 oktober hemma på Wiklöf Holding Arena mot KTP kl. 17.00.

Onsdag 27 oktober hemma på Wiklöf Holding Arena mot FC Lahti kl. 18.30.

Söndag 31 oktober borta mot FC Haka i Valkekoski kl. 15.00.

// Jörgen Pettersson