Kamratmöte på Wiklöf Holding Arena

Det är bäst att erkänna direkt! Den här texten är inte pinfärsk., efter den skrevs har dagens lag båda spelat en match till nu i veckan. IFK Mariehamn mot  FCHaka, och våra gäster Helsingfors IFK mot SJK från Seinäjoki.

Redaktören infogar: IFK spelade 2-2 hemma mot FC Haka på onsdagskvällen och HIFK besegrade SJK med 2-1 efter ett segermål i den 96e minuten. Dessutom fick HIFKs tränare Tor Thodesen lämna sin post i början av veckan och laget tränas nu av hans tidigare assisterande tränare Teemu Kankkunen och Mike Keeney.

 

Ifjol synade vi Helsingforsklubbens tidiga år, med stommen till vårt lands framgångsrikaste landslag som finaste blänk på vapenskölden. Det var gänget som gick till semifinal i Stockholms-OS 1912.

Om vi nu tar en titt på de stjärnpryddas senare öden och äventyr lyser FM-gulden 1959 och 1961 först fram. Nå, alla fotbollslag har sina toppgenerationer, och klubben föll så småningom ner till tvåan.

År 1970 kom HIFK igen med besked. Som nyuppflyttade tog de brons, med kanoner som Tommy Lindholm och Matti Paatelainen. Och klubbikonen Anders Antti Westerholm i mål. En liten svartlockig trollgubbe som skuttade ut när inläggen kom, och boxade lädret åt höger och vänster. Alltid med ett finurligt smajl! På mittfältet kompletterade dribblingskonstnären Tryggve Wahlbeck, och den rödhåriga journalisten Widar Enqvist, som hade allt utom snabbhet!

Laget kom än bättre rustade till säsongen 1971, och då blev det silver. Laget förstärktes. Allt talade för guld följande år, men bollen är rund. Hösten 1972, som var så fylld av framgång för finländsk löpning, blev ett fiasko för HIFK. De föll.

Och de föll tungt. Efter något år av varierande framgångar fortsatte fallet ner till distriktsligorna… När hopköpta lag faller ihop, kan fallet bli stort! De stolta rödtröjorna, som mött Europas storlag, ställdes mot KontU och PoHU på regndränkta grusplaner. Sic transit Gloria Mundis…

 

Kräftgången varade länge. Huvudstaden såg Kiffen stiga. Man såg FinnPa stiga, och Jokerit. Men anrika HIFK harvade i gärdsgårdsserierna. Till slut var det faktiskt gräsrötterna som kom till undsättning. Ur känslan för en stolt klubb föddes Stadin Kingit. Fansen som stödde det stapplande laget i vått och torrt. Sakta steg IFK tillbaka mot de planer där de rätteligen hör hemma. Men därifrån de varit utestängda så länge. Slitvargen Jukka Halme var med och förde de röda tillbaka till Veikkausliiga, som högsta serien döpts till. Under den långa diasporan.

HIFK:s budget var bland de lägsta i ligan. Truppen räckte inte till, och snart blev det degradering igen. Ifjol återvände kamraterna till ligan. Ingen trodde att truppen skulle räcka till, men under tränare Thodesen blev spelet bara bättre och bättre, ju längre säsongen led. Ett hårt jobbande försvar, hög press, och snabba kontringar förde med sig oanade framgångar, och lilla(!) HIFK var på vippen att gå till övre slutspelsserien. Saken avgjordes mot kamraterna från Mariehamn!

 

Med ny ägarstruktur är HIFK i år en faktor att ta i beaktande. Truppen är bredare, och en försiktig optimism gör sig gällande bland Tölös höjder och klintar. Målvakten Arnold Origi är killen som, under Corona-uppehållet, ordnade med matutdelning åt behövande familjer hemma i Kenya. Han kunde gott ha blivit vald till fjolårets bästa målvakt, om inte en skada slagit ut honom efter halva säsongen. Hans Patronen är en slags HIFK:s Jani Lyyski. Kusken som i alla tider hållit i tömmarna i mittförsvaret. Hans kollega Tuukka Andberg borde egentligen heta Tukka. En så lång och svallande kalufs har man inte sett sen Staus Quo stod på scen. Och Rick Parfitt viftade fram och åter med hårmanen, medan gitarren avfyrade boogieriff efter boogieriff.

Högerbacken Riku Selander ser snäll och vänlig ut. Men mot Lahti visade han att kung fu-sparkar i revbenshöjd inte är honom främmande! På vänsterbacken hittar vi troligtvis Matias Hänninen.

Den tammerforsbördiga veteranen Sakari Mattila försöker sig gärna på öppnande långbollar. Det är en svår konstart. Alltid lyckas han inte träffa rätt. Men det kan man förstå. Han har små trillingar där hemma, så nattsömnen kan bli si och så. Jani Bäckman samlar ihop lagets spel. Däremellan slår han välavvägda inlägg och frisparkar från vänster.

Moshtagh Yaqhoubi, Mosa, har rykte om sig. Talangen och bohemen. Det var med viss bävan som IFK:s fans, de berömda Stadin Kingit, tog emot nyheten att Mosa kommer! ”Jo, alltså… Han är ju lysande då när han koncentrerar sig på liret. Men under de senaste åren…” -Bolltrollarens ligastart har varit försiktig. I de två första matcherna var han skadad, och i den tredje låg Mosa rätt djupt på mittfältet, och spridde bollar omkring sig. Men med lirare vet man aldrig…

Joel Mattsson, fostrad i Mariehamn, opererar högre upp på mittfältet. Hans instick har allt oftare skapat oreda i försvaren. Detta kan bli året då Joel slår igenom på riktigt! Han har också blivit mer skottvillig. Löpsteget har blivit kraftfullare. Ålänningen har i år fått en större roll tillskriven av Thodesen, och är nu självskriven i öppningselvan!

Framåt förfogar HIFK över mängder av talang. Sakari Tukiainen är den atletiskt byggda pansarkryssaren som plöjer försvarets brottsjöar, tar smällar midskepps, och sällan går i däck. Där får Buwalda nånting att bita i!

Tiquinho har alla förutsättningar att fortsätta på fjolårets framgångar. Han är kanske ligans snabbaste spelare, han är en avig dribblare, och han kan avsluta! Brassekompisen Luis Henrique anslöt från hemlandets corona-kaos först i mitten av juni. Sedan följde karantänen, så han har inte haft många veckor av samordning med killarna i laget. Snart ska han väl vara redo att börja från start?

Vår motståndare, HIFK, disponerar ännu två riktigt talangfulla anfallare i Jabar Sharza, forward i Afghanistans landslag, och Adama Fofana som är på lån från systerklubben Vejle i Danmark. Han har ett skott som Oskari Forsman har all orsak att se upp med!!

 

Låt oss hoppas att vi får en sevärd match, mellan våra två kamratföreningar. Det har alltid varit spännande och ovissa matcher mellan våra två föreningar, och vi hoppas på en fin kamp också idag!!

Avspark på Wiklöf Holding Arena söndag 26.7 kl. 18.30.