KAMRATMÖTET SLUTADE 2-2

Efter 2-0 till HIFK i första halvlek gjorde IFK målen i den andra halvleken och därav slutade matchen 2-2. Kamratmötet slutade således med delad pott denna gång.

När matchen blåstes igång tog IFK relativt omgående hand om bollen och försökte penetrera det kompakta HIFK-försvaret. Det visade sig vara svårpenetrerat samtidigt som HIFK hade snabba omställningar och var nästan äckligt effektiva. 1-0 till hemmalaget HIFK kom efter en långboll på den långe Sakari Tukiainen som nickade ned bollen till Vitinho, brassen fick på ett riktigt bra skott som borrade sig in i Forsmans högra hörn.

Efter det inledande målet fortsatte IFK att rulla bollen för att försöka hitta öppningar i det kompakta hemma-försvaret. Tyvärr tvingades Aapo Mäenpää efter en halvtimme spelat att avbryta matchen på grund av skada, in kom Lassi Järvenpää.

IFKs bästa chans i första halvlek hade Riku Sjöroos då han på ett inlägg från Lassi Järvenpää fick foten på bollen och många trodde nog att den skulle leta sig in bakom Origi, men Origi ville annat och gjorde en fenomenal räddning. Kort efter det hade även Peter Makrillos ett riktigt bra skottläge efter en framspelning av Albion Ademi men dessvärre gick skottet precis över.

Tyvärr (igen) kunde HIFK utöka sin ledning till 2-0 genom John Fagerström. Målet gjordes genom ett fint förarbete av den förre IFK:aren Joel Mattsson som slog ett snyggt och välavvägt inlägg till Riku Selander som i sin tur kunde passa den till en fristående John Fagerström som enkelt avslutade i öppet mål.

Andra halvlek fortsatte på samma sätt som första, dock skulle målen fördela sig omvänt denna halvlek. Matchen höll på att bli riktigt jobbig när Sakari Tukiainen fick ett friläge efter en missbedömning av IFK-försvaret, Tukiainen tog sig även förbi Forsman men lyckas inte sätta bollen i öppet mål.

Så ÄNTLIGEN (!) i den 77:e minuten lyckades IFK bryta igenom HIFKs försvar när kaptenen Gustaf Backaliden mer eller mindre på egen hand drev upp bollen och smällde på med ett stenhårt skott otagbart för Origi. Någon målgest fanns det inte tid för och Gustaf fokuserade istället på att mana på de övriga grönvita kämparna.

Det skulle inte dröja länge innan IFK återigen lyckades få in bollen bakom Origi i HIFK. Denna gång var det den inbytte Yanga Baliso som sköt ett hårt lågt skott mot mål och i boxen stod Akseli Pelvas och styrde skotten i mål. Efter detta skulle det inte bli fler mål och potten delades således mellan kamraterna.

Sammanfattningsvis kan sägas att IFK tryckte på mot HIFKs försvar som ibland bestod av en sexbackslinje när de backade hem och försvarade sig. Detta gjorde det oerhört svårt för IFK att bryta igenom. HIFK spelade inte den vackraste fotbollen ur mina ögon sett men vad jag tycker bryr sig självfallet inte resultattavlan om. HIFK sätt att spela ikväll var även väldigt effektivt. Oerhört skönt att IFK till slut lyckades skapa tillräckligt farliga chanser och få till två mål som räckte till oavgjort.

Nästa match är redan på onsdag då Ilves från Tammerfors kommer besök till Wiklöf Holding Arena. Matchen börjar 18:30.

/Lasse Danielsson

Målskyttar:  1-0 Vitinho, 2-0 Fagerström, 2-1 Backaliden, 2-2 Pelvas

Varningar IFK: Gustaf Backaliden 26’, Niilo Mäenpää 91’

Varningar HIFK: Eero-Matti Auvinen 65’, Riku Selander 71’, Nikolas Saira 92’

Domare: Oliver Reitala

IS-stjärnor: 3 - Vitinho, 2 - Gustaf Backaliden, 1 - John Fagerström

Laget:

Oskari Forsman

Aapo Mäenpää (Lassi Järvenpää 30’), Kalle Taimi, Gustaf Backaliden “K”, Mikko Sumusalo

Saku Ylätupa (Dmytro Bilonog 73’), Peter Makrillos (Yanga Baliso 73’), Niilo Mäenpää, Riku Sjöroos