Kapten Lyyski är redo för Ilves

Trots två formidabla insatser mot norska ligatvåan Odd är IFK borta från kvalet till Europa League. Nu riktar laget med kapten Jani Lyyski i spetsen all uppmärksamhet på ligan som fortsätter på söndag då Ilves kommer på besök till Wiklöf Holding Arena. Jani Lyyski lovar nya poäng och understryker hur viktigt det är att snabbt komma in i matchen igen, bildligt uttryckt:

– Direkt efter torsdagsmatchen var vi såklart besvikna över resultatet. Man spelar ju för att vinna och jag tycker uppriktigt vi förtjänade en seger.

Vad sade du till dina lagkamrater?

– Att vi gjorde en fantastisk prestation som vi ska vara stolta över. Jag är imponerad över spelet, attityden och de vinnarskallar som hela laget visade upp. Vi presterade på vår högsta nivå men den här gången nådde vi inte ända fram och sådant händer i idrottens värld.

Det råder inget tvivel om att hela laget visar en uppåtgående trend. Vad vill du säga till de andra i laget inför Ilvesmatchen?

– Att vi ska fortsätta koncentrera oss på det vi kan påverka. Med små steg når vi långt. Torsdagens match är historia och vi ser fram mot nya matcher. Odd var ett viktigt steg i den trappa som leder uppåt, det ska vi tänka på. Vi vet att vi kan slå vem som helst.

Är det något särskilt du tar med dig från Odd-matchen.

– Massor. Till exempel känslan av att vi kan allt som vi vill. Vi har lärt oss att fokusera stenhårt på det vi kan påverka och att vi kan strunta i sådant vi inte kan göra något åt. Det är sist och slutligen det som nästan allt handlar om. Vi fokuserar på ”här och nu” och bryr oss inte om annat. Genom att göra det är vi ostoppbara och det ska Ilves få känna av på söndag!   

Fast det kan ju trots allt komma en svacka efter två bragdmatcher som de mot Odd. Hur hanterar du den risken?

– Det stämmer överhuvudtaget inte alls. Så jobbar vi inte. Årets IFK är starkare än tidigare upplagor, hela vårt agerande genomsyras av vinnande attityder och beteenden. Det spelar ingen roll om vi spelar liga, ÅM, cup eller Europa League-kval. Vi ger alltid allt, i alla lagen, vad det än gäller. Vi vet vad vi kan och vi ska göra det och ännu mer!

Så vad säger du innan ni går in på match på söndag?

– Att vi har en fantastisk möjlighet att växa och ha skoj. Att alla ska se sig själv som en förebild och att det inspirerar alla andra. Det smittar av sig på alla övriga i laget.

Och för att vi alldeles säkert ska vinna, vad är budskapet till dina medspelare?

– Bli det ni vill vara och var det ni vill bli. Ut och ge järnet. Unleash hell!

/Jörgen Pettersson