Klart för mästarmöte på WHA

Det är inte vilka lag som helst som möts på Wiklöf Holding Arena på torsdag. HJK som kommer besök är Finlands mesta mästarlag med otaliga cup- och ligaguld i bagaget. IFK är Finlands färskaste cupmästare.

Inför torsdagens möte är förutsättningarna väldigt olika. IFK har dessvärre förlorat taget om eventuella medaljer i årets liga medan HJK plötsligt riskerar att inte alls komma ut i Europa tack vare en tredjeplats. Många andra lag tycks för ögonblicket bättre spantade. Det är snabba kast mellan att vara fem minuter från Champions League till att plötsligt vara ett lag bland alla andra…

Allt detta är såklart bra för finländsk fotboll. HJK har varit det ledande laget under de senaste sex åren men är nu utmanat mer än någonsin. Så ska det vara i idrottens värld. Den enes framgångar blir den andres bränsle.

IFK Mariehamn är antagligen landets just nu bästa exempel på att långsiktigt arbete lönar sig. Hela Ålands lag steg till divison ett år 2003, det trodde många var väldigt svårt. År 2004 gick Grönvitt rakt igenom ettan och finns sedan år 2005 i Veikkausliiga. Det tyckte så gott som alla att var totalt omöjligt.

Åland har sedan dess, med sina 29.000 invånare, lyckats hålls sig kvar i ligan och i lördags vinna guld i finländska cupen. Det är en ofattbar och egentligen, om man lyssnat till alla dessa ”experter”, en omöjlig historia. Men sann.

Motståndarna HJK från Helsingfors är ett lag som haft och har allt. Pengarna, huvudstadens stöd, framgångarna och självförtroendet. Särskilt det sistnämnda är numera borta. Allt sedan den 5 augusti har HJK:s storartade planer rämnat. Med bara minuter kvar var det HJK som var i Champions League där miljonerna rullar men när slutsignalen gick var det FC Astana från Kazakhstan som stod som segrare. Det definierar på ett oerhört grymt sätt fotbollens hårda villkor. Bara den bästa vinner. Och då gäller inte längre logiken. När hjärta möter hjärna är det hjärtat som vinner. Sedan dess har HJK rullat allt längre ut på det sluttande planet.

IFK Mariehamn har ännu inte tagit medalj i ligan men vi har vunnit cupen och får nästa år delta i Europa League-kvalet. Det är en framgång hela Åland borde minnas och hylla – varje dag. Inte bara för IFK:s del utan för allas vårt bästa. Vi må vara små men vi är oförargliga först i det ögonblick när vi själva upplever oss som oviktiga. Måtte den dagen aldrig komma. Låt oss följa det exempel som IFK Mariehamn levererat. Det är inte storleken det hänger på utan mängden gjorda mål när slutsignalen ljudit. Betydelsen av det vi gör hänger inte på hur många människor vi är utan den intellektuella och fysiska kvalitet vi kan leverera.

/Jörgen Pettersson