Knapp förlust mot HJK

Så var det äntligen dags för hemmapremiär i Veikkausliiga säsongen 2018. Motståndet var förstås det svåraste tänkbara då regerande mästarna HJK stod för motståndet. En stor eloge till vaktmästarna på Wiklöf Holding Arena som hade fått gräsmattan i verkligt bra skick.

Förutsättningarna inför matchen var utmanande då vi inför matchen drabbats av skador i centrala linjen. Mittbacken och lagkaptenen Kristian Kojola och arbetshästen på centrala mittfältet Gabriel Petrovic skadade sig i premiären mot RoPS och inte var tillgängliga för spel. Därtill saknades långtidsskadade Philip Mantilla och avstängde Julio Fernandes.

Inledningen av första halvlek var jämn och första avslutet på mål kom efter knappa tio minuter genom ett distansskott från Pontus Åsbrink. Strax därefter hade HJK sin första chans när den nye brasses Klauss sköt från snäv vinkel och Marc Nordqvist enkelt tippade bollen utanför målramen.

Ju längre halvleken går ju mer tar IFK över taktpinnen, utan att skapa några direkta farligheter. Ända tills Aleksei Kangaskolkka efter ett lång passning från Thomas Mäkinen rycker sig fri och avslutar distinkt med högern, och målvakten tippar bollen till hörna. Den efterföljande hörnan blev farlig och bollen for fram och tillbaka som en flipperkula i straffområdet.

IFK avslutar halvleken med två hörnor som inte resulterar i mål och vi går till halvtid med resultatet 0-0. En trevlig första halvlek med ett klart plus för hemmalaget.

Andra halvlek fortsätter i stort sett där den första slutade. IFK är bra med i spelet men inget av lagen skapar riktigt farliga situationer.

Efter en knapp timme blir det missförstånd i IFK- försvaret och för ett ögonblick ser det ut som om en HJK-spelare har öppet mål men Thomas Mäkinen hinner dit i sista stund och kan rensa bollen till hörna.

I den 69:e minuten kommer kallduschen för Grönvitt. HJK tar ledningen genom ett slumpmål av innhopparen Riku Riski. Bollen letar sig från en hemmaspelare diagonalt genom straffområdet och Riski avslutar distinkt från 7-8 meter utan chans för Marc Nordqvist.

I 83:e minuten är det nära igen när HJK kommer till ett avslut utanför straffområdet och skottet går i stolpen och ut.

IFK fick en sista chans, Aleksei Kangaskolkka kommer till ett riktigt fint läge men skottet går tyvärr utanför målramen, och matchen slutar 0-1.

Efter matchen var HJK:s tränare Mika Lehkosuo kritisk till underlaget men nöjd över att ta hem tre poäng till Helsingfors.

Även om vaktmästarna gjort ett mycket bra jobb var det ändå en mycket svårspelad plan. Det är ingen bra reklam för finsk fotboll och spelarna klarade inte av att bemästra det svåra underlaget. Annars tog vi vara på våra chanser lite bättre än IFK, och därför vann vi matchen, säger Mika Lehkosuo.

Peter Lundberg var förstås besviken över matchen men tycker ändå att det fanns mycket gott att ta sig med till följande matcher.

Jag tycker att vi kanske hade lite mer chanser och boll i första halvlek och HJK i andra. Speciellt efter en timme när HJK gör 1-0 så tar dom över lite. Vi skapar ändå chanser men tyvärr lyckas vi inte få in bollen i mål, säger Peter besviket.

IFK gör en riktigt bra match och var värda minst en poäng mot säkert ligans bästa lag. Ivan Tatomirovic och Thomas Mäkinen gör en kanonmatch i mittförsvaret och båda spelare belönades även med IS-stjärnor.  Alla spelare i Grönvitt gör en bra match och vi får hoppas att man tar med sig det här spelet till vår nästa match som är hemma mot VPS om en vecka. Matchen spelas söndagen den 22.4 på Wiklöf Holding Arena kl. 16.00.

Matchfakta om matchen läser du här: http://www.veikkausliiga.com/tilastot/2018/veikkausliiga/ottelut/969968/...