Knapp förlust mot Inter i cup-premiären

Det var ett ”nytt” Grönvitt som kom ut till spel i säsongens första officiella match, cupmötet med FC Inter i Javenture-Areena i Åbo på lördagskvällen. Endast tre av dagens startspelare fanns med under fjolårssäsongen.

Startelvan: Oskari Forsman- Aapo Mäenpää, Lassi Järvenpää, Tarik Hamza, Dylan Murnane- Gustaf Backaliden, Daniel Sjölund, Robbie Crawford- Hampus Lönn, Aristote Mboma, Keaton Isaksson.

IFK inledde matchen piggt, men det var Inter som tog ledningen i den 14e minuten genom Timo Furuholm. Efter målet kom det blåsvarta Åbolaget mer och mer in i matchen och i den 29e minuten avslutade nyförvärvet från Ekenäs IF, Hanson Boakai, ett vackert Interanfall med att på volley pricka in 2-0 till hemmalaget bakom för dagen utmärkt spelande Oskari Forsman i IFK-målet.

Efter en dryg halvtimme tvingades högerbacken Aapo Mäenpää kliva av banan och in kom istället Amos Ekhalie. Detta ledde till att Gustaf Backaliden fick kliva ner i mittförsvaret och Lassi Järvenpää flyttade ut på högerbacken.

Grönvitts bästa målchans i den första halvleken kom i den 44e minuten då Robbie Crawford skarvade ett inlägg mot Intermålet och tvingade målvakten Henrik Moisander till en kvalificerad räddning.

Halvtidsresultatet förblev således 2-0 till FC Inter.

Någon minut in i andra halvlek kröp IFK närmare då Hampus Lönn vackert nickade in ett inlägg från Dylan Murnane.

Förutom Timo Furuholms skarv på ett inlägg i den 61a minuten, där Forsman gjorde en lysande reflexräddning, var det sedan IFK som till stora delar tog över matchen.

I minut 63 gick Keaton Isaksson ut och ersattes av Riku Sjöroos som bara minuten senare fick iväg ett skott som Moisander i Intermälet hade problem med.

I den 70e minuten tvingades Tarik Hamza kliva av planen med krampkänning och ersattes av Joel Karlström..

Ju längre matchen led, desto mer tog Grönvitt över kommandot. Den största kvitteringschansen kom med knappt tio minuter kvar att spela då ett inspel från ”Totti” Mboma på vänsterkanten ledde till ett skott från Joel Karlström som Moisander med nöd och näppe lyckades rädda och därefter uppstod full kalabalik i Inters straffområde. Två-tre skott blockerades av Inters försvar och avslutningsvis nickade Riku Sjöroos bollen strax utanför stolpen.

På övertid hade sedan Hampus Lönn IFKs sista målchans, men skottet gick ganska högt över målet.

Halvminuten före slutsignalen fick Inter matchens sista målchans, men Oskari Forsman räddade inhopparen Emil Peltonens skott från fritt läge.

Med särskilt andra halvleken färskt på näthinnan finns det absolut fog för optimism med tanke på fortsättningen av säsongen. Som nämnts fanns åtta nya spelare i startelvan och redan nu märks att många delar av spelidén finns på plats.

Nästa match i finska cupen är nästa lördag den 2 februari då IFK ställs mot HJK på bortaplan med avspark kl 14.00. Obs tiden!