Kollaps mot Ilves

Söndagskvällen bjöd på en av de märkligaste matcher jag har sett.

Förra onsdagen mötte IFK Ilves i Tammerfors och vände ett 0-1 underläge till seger med 2-1 efter två mål av Simon Silverholt. Grönvitt visade då upp ett piggt anfallsspel och en stabil defensiv. Så såg det även ut efter 50 minuter i dagens match då IFK precis tagit ledningen med 2-0, men det skulle komma en större vändning i den här matchen. När matchen var slut stod det 3-6 på resultattavlan. Vad var det som hände?

Inför matchen spekulerades det mycket i om Peter Lundberg skulle välja att gå med samma lag som startade mot Ilves eller om fjolårets skyttekung i Veikkausliiga, Aleksei Kangaskolkka skulle komma in i startelvan efter sin avstängning. Det visade sig att Lundis valde att gå på samma lag som startade i onsdags förutom duktiga mittbacken Philip Mantilla. Han dras tyvärr med en känning i låret vilket gjorde att han inte var tillgänglig för spel. Ivan Tatomirovic ersatte honom.

Matchen börjar rätt darrigt från båda sidor, men småningom tar IFK tag i taktpinnen och spelar piggt, speciellt från vänsterkanten skapar man en hel del fina lägen.

Redan efter knappa 20 minuter drabbas IFK av ett bakslag då slitvargen Gabriel Petrovic inte längre kan fortsätta. Han ersätts av Nicklas Maripuu.

I den 25:e minuten växelspelar Joel Mattsson och Simon Silverholt snyggt och Joel får ett fritt läge i motståndarnas straffområde där han fälls och domaren pekar på straffpunkten. Amin Nazari sätter straffen utanför målvaktens räckvidd, högt till vänster, 1-0. Amin gjorde en riktigt fin första halvlek och styrde mycket av spelet från sin mittfältsposition.

I halvtid tvingas IFK till sitt andra byte då även lagkaptenen Kristian Kojola fått känning av en skada och inte kan fortsätta spela. Aapo Mäenpää kommer in på högerbacken och Hamed Coulibaly tar steget in som mittback.

Och halvleken börjar bra. Fem minuter in kommer Robin Sid till ett skott som styrs till hörna. Efterföljande hörna nickas ut och och Simon som lyfter in bollen på nytt i straffområdet, Aapo når högst bollen går till Ivan som elegant lägger in den till Keaton Isaksson som vid bakre stolpen lägger bredsidan på och gör sitt första mål för Grönvitt.

Glädjen blir inte långvarig, Ilves reducerar endast fyra minuter senare genom Jokelainen som från snäv vinkel skjuter lågt i Igor Levchenkos främre hörn. Sen böljar matchen fram och tillbaka och målchanserna avlöser varandra. Den bästa får Simon som snyggt framspelad av Robin kommer fri med målvakten. Hårt uppvaktad av en Ilvesförsvarare går Simons avslut utanför målet. 3-1 var mycket nära.

Det skulle bli jobbigare. I den 65:e minuten blir det kaos i det grönvita försvaret då en hörna letar sig in i mål via Coulibaly. Kvitterat 2-2.

Sen blir det katastrofalt, från den 73:e minuten till den 86:e går Ilves från 2-2 till 2-6. IFK släpper in fyra(!) mål inom tretton minuter efter massor av individuella misstag. Målen görs av Issa (straff), Järvinen (2), och Miettunen. Det var håglöst och uppgivet, och rent av overkligt att bevittna. Det var en klen tröst att inbytte Aleksei Kangaskolkka på övertid snyggt nickar in en reducering efter ett fint inlägg av Dylan Murnane.

- Det är svårt att förklara vad som hände, det är bara att be om ursäkt för vår prestation,, säger Peter Lundberg efter matchen.

Nu får laget en paus på 10 dagar då det är landslagsuppehåll. Amin Nazari är kallad till det filippinska landslaget.

IFK:s nästa match spelas den 13.9 kl. 18.30 på bortaplan i Helsingfors mot HJK.

Robert Söderdahl