Kom och hylla IFK-hjältarna på lördag

Pressinformation från IFK Mariehamn – Hela Ålands fotbollslag

Kom och hylla IFK-hjältarna på lördag

I början av 90-talet vann dom tillsammans Alandia Cup som första och enda IFK-lag i turneringens stora omfattning. I början av 2000-talet tog de Grönvitt till Veikkausliiga och 2015 och 2016 var de med och gjorde IFK till finska Cup- och ligamästare. Vi pratar om Jani Lyyski och Tommy Wirtanen. På lördag när hela Ålands lag, IFK Mariehamn, möter Ilves på Wiklöf Holding Arena så är det sista gången IFK-hjältarna Lyyski och Wirtanen representerar grönvitt i ligasammanhang.

Det står klart efter att IFK:s tränarstab och klubbledning nyligen pratat framtid med Jani Lyyski och Tommy Wirtanen.

Jani Lyyski är en av Ålands- och IFK;s största fotbollsspelare genom tiderna. Allt det han gjort för klubben och de framgångar han varit med och skapat, inte bara som en i mängden utan som en av de absolut ledande karaktärerna och de senaste åren som lagkapten är helt unikt i klubben. Det känns litet ovant och vemodigt att inte se Jani som en del av laget nästa år för så självklar har han varit under alla år han varit här. Samtidigt kommer till slut dagen då laget måste byggas vidare utan honom,  nu är vi där och vi skall på bästa möjliga sätt bygga vidare på det Jani varit med och skapat. Det går inte i ord att tacka och uppmärksamma Janis betydelse för vår klubb, kommenterar klubbdirektören Peter Mattsson.

”Jag är mycket stolt över den resa jag gjort tillsammans med IFK. Under hela resans gång känner jag att såväl klubben som jag själv utvecklats till något som kanske inte många trodde var möjligt. Jag har njutit i massor och alltid gjort mitt yttersta för att både "jaget" och laget skall prestera så bra som möjligt. Dessa egenskaper är det för egen del dags att flytta in i en annan miljö. För är det någonting jag kommer ta med mig in i framtiden, oavsett om det sker i näringslivet, på fotbollsplanen eller vid sidan av planen så är det att ständigt utvecklas som människa och prestera 100% när det gäller”.

Jani Lyyski har under sina 15 säsonger i IFK spelat 342 förbundsmatcher och gjort 38 mål.

Redan i pojklagsåren såg man Tommys extraordinära talang och den gjorde honom tidigt till A-lagsspelare. Han är den jämte Jani som har spelat överlägset flest A-lagsmatcher i ligan och varit en nyckelspelare för oss under sina år i klubben. Det var stort och viktigt för oss att vi kunde få tillbaka Tommy till klubben efter hans sejour i Örebro och allsvenskan och efter hans återkomst till IFK har vi etablerat oss som ett lag på övre halvan och som ett topplag de senaste säsongerna. Det är Tommy en bidragande orsak till. Tommy står för allt som IFK är, kamratskap, glädje och passion. Han är en av de som verkligen under alla år sett till att alla spelare i laget känt sig välkomna i klubben och laget. Han har bidragit på planen både i med- och motgång och tillhör den skara av spelare som skall nämnas bland Ålands och IFKs bästa spelare genom tiderna.

”Jag vill tacka alla som följt oss på den här fantastiska resan vi gjort med IFK. Jag är otroligt stolt över vad jag varit med och åstadkommit. Jag kommer verkligen att sakna alla underbara stunder med laget och minnas de härliga minnen vi skapat tillsammans med er fans. Tack för allt””❤️

Tommy Wirtanen har under sina 16 säsonger i IFK spelat 286 förbundsmatcher  och gjort 17 mål.

I samband med Ilves-matchen kommer IFK att tacka av Lyyski och Wirtanen och IFK Mariehamn hoppas att supportrarna tar tillfället i akt och kommer och hyllar spelarna vid lördagens avslutande ligamatch.