Kryss i Lahtis

FC Lahti - IFK Mariehamn 1-1 (0-0)

Fyra dagar efter den välsmakande segern i Kotka så var det dags igen för grönvitt att försöka kriga hem tre poäng till Mariehamn. Dagens match utspelade sig på ett varmt och soligt Lahti Stadium. IFK gjorde enbart en ändring i elvan jämfört med den senaste matchen mot KTP. Tillbaka från en skada var dagens vänsterback Mikko Sumusalo. Matcherna mot Lahti brukar vanligtvis inte vara någon lätt uppgift för grönvitt och speciellt inte när Lahti är i en storform (8 raka matcher utan förlust).

Första halvlek

Matchen inleddes med ett lågt tempo där inget av lagen tog tag i taktpinnen. Halvlägen skapades sporadiskt från båda lagen och det dröjde ända fram till den 17:e matchminuten innan första skottet mot mål avlossades. Lahtis lovande anfallare Pyry Lampinen vek in från vänster för att avlossa ett skott som kom mitt på Oskari Forsman. 

Med 15 minuter kvar att spela så började Lahti ligga på för ett ledningsmål. Det närmsta läget hemmalaget hade var ett lågt inlägg som spelades in från högerkanten, men där var Robin Buwaldas fot först på bollen och resultatet av försöket blev lika med en hörna. 

Andra halvlek

Eero Tamminen som under våren varit långtidsskadad gjorde sin andra raka match från start idag. Fem minuter in i den andra halvleken gav den 26-åriga yttern IFK ledningen efter ett vackert solomål. Eero drev fram bollen på sin vänsterkant för att sedan vika inåt i planen. Skottet avlossades precis utanför straffområdet och den knorrades in i målvaktens vänstra burgavel, 1-0 till grönvitt.

Efter målet sjönk IFK spelarna allt för långt ner i planen när Lahti började pressa och tillsist blev det enbart en tidsfråga innan 1-1 målet skulle komma. Målet kom efter att inhopparen Arlind Sejdiu skjutit ett hårt skott som Forsman släppte en retur på och först på bollen var den gamle måltjuven Macoumba Kandji med pannan.

Efter målet börjar IFK spela bättre fotboll och lägen för att avgöra fanns det gott om. Exempelvis har Riku Sjöroos ett skott från nära håll som Antonio Reguero räddar precis och Olawale Tehe ett skott som precis smiter utanför stolpen.

Sista minutrarna blev en riktig krigarinsats av de grönvita spelarna. FC Lahti trycker på för ett sista försök till ett avgörande mål, men kapten Buwalda och hans lagkamrater lyckas hålla tätt bakåt. 

Ett kryss borta mot ligafyran blev resultatet av kvällens kamp i värmen på Lahti Stadium. IFK spelar sin nästa match den 25:e juli hemma mot FC Inter. 

Målskyttar IFK: Eero Tamminen 50´

Målskyttar Lahti: Macoumba Kandji 68´

Varningar IFK: Calle Svensson 28´

Varningar Lahti: Macoumba Kandji 48´

Huvuddomare: Oskari Hämäläinen

IS stjärnor: 3 Eemeli Virta, 2 Matti Klinga, 1 Oskari Forsman

Laget:

Oskari Forsman 

Mikko Sunusalo - Robin Buwalda - Calle Svensson - Jiri Nissinen

Eero Tamminen (59´Riku Sjöroos) - Yanga Baliso (75´Oscar Wiklöf) - Niilo Mäenpää - Joel Mattsson (75´Kennedy Igboananike)

Vahid Hambo (59’ Emile Paul Tendeng) - Olawale Tehe

/Elis Åberg