Kryss mot Ilves

Snopet och bittert. Det var känslan efter att IFK under lördagen tappat, vad som mot slutet såg ut som tre kassaskåpssäkra poäng mot Ilves, till en pinne i matchens sista spark, 2-2. Det var fjärde gången lagen möttes för säsongen, varav tre drabbningar utspelats på WHA.

Ingen av matcherna har slutat med vinst för grönvitt - inte denna dag heller.

Låt oss backa bandet. Ilves inledde de första minuterna av matchen väldigt offensivt och försökte trycka in ett tidigt ledningsmål. De grönvita fick värja sig gång på gång för att få bort bollen från eget straffområde. Efter en stund fick grönvitt mer att säga till om och spelet jämnade ut sig något, även om Ilves behöll initiativet. De gångerna IFK kom på offensiv planhalva anföll man gärna längs med vänsterflanken. Ändå var det från höger som Amos Ekhalie skickade in en stenhård boll som “Totti” Mboma sånär fick tån på framför en framrusande Mika Hilander i bortaburen. Några minuter senare fick Keaton Isaksson in bollen till Gustaf Backaliden som tog ett skott. Bollen skruvade sig retfullt strax ovanför högra krysset. Ilves hade ett farligt läge på en frisparksvariant i den 27 minuten, men det ledde ändå inte till mål. Fem minuter senare lurades Mika Hilander ut till kanten av sitt eget straffområde, men rutinerad som han är valde han att peta ut bollen, med risk för att orsaka straff vid ett mer aggressivt ingripande. Mot slutet av första akten fick IFK på nära håll till ett par fina lägen på nick, men bland andra Keaton Isaksson missade med liten marginal och Hilander klistrade med ett ingripande. Mycket mer att berätta hem om hann inte hända innan domare Dennis Antamo förkunnade slutet av halvleken.

I halvtid gjorde IFK Mariehamn ett byte. Aapo Mäenpää som dragits med skador gick ut, medan Lassi Järvenpää fick komma in.

I början av andra halvlek får IFK hörna och bollen är sånär på väg att hitta sin väg in bakom Hilander, men det ville sig inte. Istället var Ilves nästan ännu närmare en ledning på en fast situation, men intet där heller. Men så, i matchminut 55´, fick hemmapubliken äntligen jubla. Backaliden drev upp längs med vänsterkanten och passade till Dylan Murnane som spelade snett bakåt till Robbie Crawford, vars skott via en motståndare gick in i målet. De grönvita hade i det här läget av matchen momentum, så målet kom helt följdriktigt. Kvarten senare fick Amos Ekhalie öka på till 2-0. Detta efter att han blivit nergjord i straffområdet och själv på ett kyligt manér skjutit bollen mitt i målet på den påföljande straffen. Efter målet försökte Ilves desperat att ta sig tillbaka in matchen, men de farliga lägena uteblev - till en början. På övertid gör först Naatan Skyttä reduceringsmål för gästerna. Minuten senare, just när alla trodde att matchen var över, hittar bollen nesligt in bakom Oskari Forsman genom gröten av spelare. Målet döms som självmål för att göra det surare. Nåväl, det fanns trots allt en del positivt att ta sig med från matchen och en del lärdomar att dra inför fortsättningen. Sista matchen i “Mästerskapsserien” spelas borta mot FC Honka lördagen 19 oktober kl 15.00.

IFKs startelva: Forsman- Mäenpää,Buwalda,Ketting,Murnane- Ekhalie, Crawford, Backaliden- Isaksson, Mboma, Sjöroos. Byten 45`Mäenpää- Järvenpää,74´Mboma-Lönn och 85 Backaliden-Karlström.

Kvällens IS-stjärnor 3 Robert Crawford 2 Amos Ekhalie 1 Rick Ketting

//Charlie Bomanson