KuPS - IFK Mariehamn 4-0 (4-0)

Efter en fullkomligt nattsvart första halvlek kunde IFK inte förmå sig att snygga till siffrorna i den andra. Motståndarna KuPS kunde under hela matchen, utan några som helst problem, avfärda de grönvita anfallsförsöken. IFK:s försvarsspel hade heller inget motgift mot KuPS anfallsspel i allmänhet, eller kontringar i synnerhet. Även om det fanns tveksamheter i domararbetet vid några avgörande lägen så kan man inte ta något ifrån KuPS helgjutna insats, och 4-0 resultatet får ses som helt rättvist.
På trettio dagar skall IFK spela åtta matcher. Startskottet för den hektiska perioden inleddes under söndagskvällen med match i Kuopio. IFK som av tradition har haft svårt för KuPS på bortaplan kom till spel med fem raka matcher utan seger. För att tabelltoppen inta skall försvinna utom synhåll var en seger i det närmaste ett måste. Jakten på de tre poängen försvårades ytterligare av skador på flera nyckelspelare. Förutom Dever Orgill och Josef Ibrahim, saknades även målvakten Simon Nurme och lagkaptenen Jani Lyyski. 

Det var gulsvarta KuPS som skapade matchens första målchans i den fjärde minuten, mittbacken Omar Colley hittade, med en långboll, Miikka Ilo fri i IFK:s straffområde. Men Ilo drällde i mottagningen och det hela rann ut i sanden. Två minuter senare dribblade sig Aleksi Paanenen in från högerkanten och kom till ett bra skottläge, men avslutet som togs med fel fot räddades enkelt av Otso Virtanen i IFK-målet. KuPS fortsatte att pressa på och nio minuter in missade IFK-försvaret i markeringen, och Miikka Ilo kom åt att – helt ostört – skjuta med sin vänsterfot på ett precist inlägg, den gången svarade Virtanen med en fantastisk räddning för att hålla nollan intakt. 
Efter den inledande KuPS-forceringen jobbade IFK fram en vass chans som Tomi Maanoja räddade till en resultatlös hörna. I efterspelet till hörnan tappade IFK bollen i ett känsligt läge och KuPS, Admir Catovic kunde iscensätta en kontring där han slog en lång, precis djupledsboll till Francis Chibuike som ensam med Otso Virtanen avslutade klinkiskt med höger yttersida och hemmaledningen var ett faktum. IFK:arna vädjade till domarna och menade på att Chibuike var offside när bollen slogs, men rättsskiparna var av annan åsikt. 1-0 målet gjordes i den 16:e minuten. I den 23:e minuten jobbade IFK fram sin fjärde hörna efter fint växelspel av Duarte Tammilehto och Petteri Forsell, men även efter denna hörna kunde KuPS vinna tillbaka bollen och gå till en farlig kontring. Lyckligtvis för IFK kunde Friberg Da Cruz bryta den avgörande passningen och någon målchans såg aldrig dagens ljus. 
Drygt halvvägs in i den första halvleken kom följande dråpslag för IFK. KuPS kontrade ånyo livsfarligt och det hela slutade med att Otso Virtanen fällde en fri KuPS-anfallae strax utanför straffområdet. Domare Petteri Kari tvekade aldrig – trots massiva protester från bortalaget – och visade Virtanen det röda kortet. I och med att Simon Nurme saknades så innebar det att IFK-junioren, Marc Nordqvist, född 1997, fick hoppa in mellan stolparna och göra ligadebut. Ut från planen gick Duarte Tammilehto. Marc Nordqvist började med att rädda frisparken från Miika Ilo, men på returen kunde Omar Colley raka in bollen, och 2-0 kunde skrivas på resultattavlan i den 31:a minuten.
Efter utvisningen och 2-0-målet fortsatte IFK:arna att agera osäkert och oinspirerat. Detta ledde i sin tur till att ett KuPS med ordentligt med luft under vingarna kunde göra både 3-0 och 4-0 under den avslutande kvarten av första halvlek. 3-0 målet kom från nära håll av Francis Chibukie på passning av Miikka Ilo, och 4-0 gjordes av Admir Catovic på ett långskott som Nordqvist i IFK-målet missbedömde. Det som efter 2-0 målet var en rejäl uppförsbacke hade vid halvtidssignalen förvandlats till ett bottenlöst stup. De tre poängen var givetvis borta, nu gällde det att spela för junioren Nordqvist i målet, samt den berömda hedern.  

I paus bytte IFK in Tomas Hradecky, ut gick Petteri Forsell. Helt förståeligt så bjöds det inte på mycket till fotboll i den andra halvleken. Bägge lag förstod att matchen redan var avgjord och gjorde sitt bästa för att spara på krafterna. Mönstret från den första halvleken fortsatte dock tydligt. IFK slarvade i passningsspelet och KuPS kontrade sylvasst. Det var dock inte bara kontringar som fungerade för Kuopio-laget. Passningsspelet fungerade klanderfritt och ledningen kunde ha varit än större. IFK kan tacka Nordqvist för att förlustsiffrorna inte blev fulare. Tonåringen stod för sju-åtta högklassiga räddningar, och nervositeten från den första halvleken var som bortblåst. 
När man summerar matchen kan man tydligt se att luften går ur IFK fullständigt i och med utvisningen och det efterföljande 2-0 målet. IFK går ner i tempo och KuPS får ytterligare energi. 0-4 är fula siffror men det är fortfarande bara en förlust. Redan på onsdag får IFK chans att visa att denna match var en parentes, då bär det av till Åbo för årets andra bortamatch mot TPS. 

IFK:s startelva: Otso Virtanen - Tommy Wirtanen, Bobbie Friberg Da Cruz (David Ramadingaye 73), Roger Thompson, Albin Granlund - Bernardo Ribeiro, Duarte Tammilehto (Marc Nordqvist, 30), Patrick Byskata, Diego Assis, Petteri Forsell (Tomas Hradecky, 46) - Luis Solignac

På bänken: Johan Sundman, Marc Nordqvist, David Ramandigaye, Amos Ekhalie, Juho Mäkelä, Tomas Hradecky
KuPS startelva: Tomi Maanoja - Tero Taipale, Aleksi Paananen (Savolainen, 70), Toni Markic, Omar Colley, Admir Catovic, Charlie Trafford, Miikka Ilo, Ebrima Sohna, Francis Chibuike (Cox, 62), Tuomas Rannankari (Vuotilainen, 45)

På bänken: Saku Savolainen. Jerry Vuotilainen, Michael Cox, Ilmari Niskanen, Jonne Uronen, Joel Vartiainen, Joonas Ojantie

Domare: Petteri Kari, Jouni Lemettinen, Ville Koskiniemi, Kalle Mäkinen

Publik: 2.683

 

Varningar: Tero Taipale. 64.

Utvisning: Otso Virtanen, 29.

 

/Daniel Skogström