KuPS för starka för IFK

IFK Mariehamn – KuPS 1-4 (1-1)

951 åskådare tog sig till Wiklöf Holding Arena i kväll för att heja fram IFK till årets första seger. Gästande KuPS ville annorlunda och vann till sist med 4-1 efter fyra mål av lagets kapten Petteri Pennanen.

Största nyheten inför kvällens match var att hemmalagets tränare Peter Lundberg valde att vila Pontus Åsbrink och Simon Silverholt från startelvan för att istället satsa på Amos Ekhalie och Joel Mattsson på mittfältet. Skälet till det kan vara många men kan också sökas i det tajta spelschema som Veikkausliiga beslutat om och som gör tränare medvetna om att matcha laget så klokt så möjligt.

Första riktigt farliga chansen stod KuPS för efter en snabb omställning som redan i femte minuten sånär nådde Ilmari Niskanen, samma spelare som avgjorde mot HJK senaste helg, i IFK:s målområde. Bollen strök dock tätt utanför Marc Nordqvists vänstra stolpe.

Matchens första hörna kom efter tio minuter och lades av IFK:s Nicklas Maripuu som träffade Aleksei Kangaskolkka som nickade snyggt men tagbart för KuPS-målvakten och tidigare IFK-keepern Otso Virtanen.

Bara minuter senare kom hörna nummer två, också den för IFK, efter en snygg rusch av Robin Sid på vänsterkanten. På nytt var Kangaskolkka högst av alla men nådde ändå inte riktigt ända upp.
Första delen av första halvleken handlade om ställningskrig med ett visst övertag för hemmalaget, bortsett den tidiga chansen för Niskanen.

Efter sjutton minuter bjöd Amos Ekhalie på en för honom typisk manöver då han mitt i steget från svår vinkel klappade till och sånär ställde Otso Virtanen men bollen gick tätt utanför den högra stolpen. Amos visade vilja direkt från start vilket snart skulle betala sig.

I den tjugoandra minuten fick IFK sin och matchens tredje hörna och nu gick det vägen. Nicklas Maripuu skruvade läckert bollen ner framför målet där Amos Ekhalie, till sist,  liggande i luften klippte in ledningsmålet 1-0!

Ställningskriget fortsatte fram till den 42:a minuten då KuPS’ vänsterback Luis Carlos Murillo drev fram bollen djupt ner på IFK:s planhalva och spelade snett bakåt där lagkapten Petteri Pennanen kom emot och behärskat bredsidade in 1-1 som också blev halvtidsresultatet och början på Pennanens eget målfyrverkeri.

IFK började modigt i den andra halvleken och fick sin fjärde hörna i 48:e minuten efter en soloräd av Robin Sid men trots viss kalabalik i KuPS gick den sista sparken högt ovanför. Sedan tog KuPS över allt mer av händelserna.

I den femtioandra minuten tog KuPS ledningen efter ett väggspel som skar rätt genom IFK-försvaret och slutade med en helt fri KuPS-kapten Pennanen som gjorde sitt andra mål för dagen.
Minuten efter såg Pennanen till att KuPS fick sin första hörna i den 55:e minuten men av den blev inget mer. KuPS fortsatte och ökade pressen och tre minuter senare var det mer tur än något annat att bortalaget inte satte 3-1.

I ett försök att rätta till spel och stärka självförtroendet gjorde IFK ett dubbelbyte i den 62:a minuten då Amos Ekhalie och Aapo Mäenpää ersattes av Simon Silverholt och Pontus Åsbrink på mittfältet samtidigt som Joel Mattsson tog steget ner på Mäenpääs backplats.

Det hjälpte inte. I den 66:e gjorde istället Petteri Pennanen sitt tredje mål för kvällen och gav sitt KuPS ledningen med 3-1 men det var inte nog med det. I den 86:e minuten klappade istället Petteri Pennanen till på nytt med ett monsterskott som gick direkt upp Marc Nordqvists vänstra kryss och fastställde slutresultatet till 4-1 för gästande KuPS.

I ett sista försök att sätta fart i hemmalaget kom Julio Fernandes in på slutet istället för Robin Sid men då fanns inte längre något kvar att göra.

Nästa match för IFK kommer redan på söndag då PS Kemi väntar, matchen spelas i Rovaniemi.

/Jörgen Pettersson

IFK:s startelva mot KuPS.