Laddat IFK-möte i Mariehamn

Ligans två IFK-klubbar möts på Wiklöf Holding Arena i dag med avspark kl 18:30. Nykomlingen Helsingfors IFK (grundad 1897) kommer till Mariehamn med 29 poäng i bagaget på 23 matcher. IFK Mariehamn (grundat 1919) som tidigare i somras var inblandat i tätstriden har 32 poäng på 25 matcher. Helsingforsklubben har alltså knappat in i rask takt på IFK Mariehamn som har gått trögt i ligan. De senaste fem matcherna har resulterat i noll IFK-mål och fyra förluster.

Mitt i det eländet har dock också IFK krossat HJK och finns därför i cupfinalen mot FC Inter i Valkeakoski den 26 september. Fotboll är mycket mer än logik. Tack och lov, det vore ju eländigt om matcherna vore avgjorda redan på förhand! J

Inför torsdagens match är IFK-truppen i stort sett intakt med frågetecken för Tommy Wirtanen och Bobbie Friberg da Cruz.

IFK-spelarna har också gott om internationella höjdpunkter med sig efter veckan som gått. Petteri Forsell blev uttagen till Finlands match mot Färöarna och Otso Virtanen höll nollan då Finland besegrade Ryssland med 2-0. Hemmasonen och stjärnbacken Thomas Mäkinen spelade högerback i 0-0 matchen mot Tjeckien förra fredagen. Alla är spelbara även i kväll! Särskilt, skulle jag gissa, Aleksei Kangaskolkka som tillbringat större delen av denna säsong skadad och nu är fylld av vilja att visa vad han går för. Heja Allu!

Med tio (HIFK) respektive åtta (IFKM) matcher kvar av årets Veikkausliiga har HIFK bestämt sig för att toppa laget. Därför kommer till exempel 21-årige Sauli Väisänen med till Mariehamn i dag. Han är utlånad från allsvenska AIK för resterande delen av 2015. Väisänen är en stor (190 cm) mittback som är efterlängtad i ett skadedrabbat HIFK. Han är inte obekant för hemmapubliken på WHA. Under åren 2013 och 2014 spelade Väsiänen som även är kapten för U-21 landslaget för FC Honka innan han flyttade till AIK.

Andra farliga HIFK-spelare är nye Youness Rahimi samt Fredrik Lassas vilka medverkade starkt till Finlands framgångar i U21-landslagets EM-kval.