Läge för målfest i årets sista hemmamatch

Om det i lördags var gästande KTP från Kotka som var pressat att vinna, men misslyckades storligen, är det den här gången hemmalaget IFK Mariehamn som är i en liknande situation. Bortalaget FC Lahti kan spela helt utan press medan IFK saknar några poäng.

Förutsättningarna inför onsdagens match är alltså inte direkt nervkittlande vilket är ganska skönt, ett tag blev spänningen rentav övermäktig för alla vi som älskar IFK men det är en helt annan historia… FC Lahti är redan klar segrare i den så kallade nedflyttningsserien. IFK är klara för fortsatt spel i ligan 2022 men det är klart; det är ju bättre att sluta tvåa efter Lahti än att ramla längre ner och för att undvika det behövs fler poäng. Både FC Haka och AC Oulu ligger tätt bakom våra grönvita kämpar.

Lahtis är Finlands åttonde största stad med 120.000 invånare. Till de största arbetsplatserna hör möbelfabriken Isku, mediahuset Esa som bland annat ger ut Etelä-Suomen Sanomat, bryggeriet Hartwall, Fazers bagerier, Stora Enso och så vidare. Det handlar om en stad där idrotten är ständigt närvarande med de ståtliga hoppbackarna som kända landmärken. Skidåkning i olika former är störst men även fotbollen har spelar en viktig roll i stadsbilden. Som kuriosa kan nämnas att Lahtis redan 1980 byggde en stor inomhushall, först i Finland när det hände.

FC Lahti hör till de tunga klubbarna i Veikkausliiga med i stort sett obruten närvaro sedan 1999. De tyngsta titlarna har gått klubben förbi men två bronsplaceringar (2008 och 2014) är ju inte så illa.

IFK Och FC Lahti har mötts två gånger i årets liga. I maj vann Lahti på Wiklöf Holding Arena med klara 0-3 i en bedrövlig historia och i juli slutade mötet i Lahtis 1-1. På samma sätt gick det i fjol då FC Lahti vann en match medan en blev oavgjord. Man får faktiskt gå tillbaka till september 2019 för att hitta en grönvit seger. Då vann IFK på bortaplan med 0-1.

IFK Mariehamn är ett lag med flyt, truppen lyser av självförtroende och visade i 5-1-segern mot Kotka i lördags att aptiten på mål är långt ifrån stillad. Framgång föder som bekant framgång varför det blir högintressant att se hur Alan Henrique, Niilo Mäenpää, Elias Mastokangas och Olawale Tehe som stod för IFK-målen ska toppa det, tillsammans med framspelaren Joel Mattsson och alla andra som skickade ner Kotka till division ett. Inte att förglömma säsongens backjätte Calle Svensson som spelat mest av alla grönvita spelare i årets liga med 2.242 minuter på plan. Bara fem ligaspelare överträffar det.

FC Lahti reser till Åland och Mariehamn med en medioker 0-0-tillställning mot AC Oulu i ryggen. Det kan vara tecken på stagnation och fat cat-syndrom, man har ju redan vunnit nedflyttningsserien, men mer troligt då det ändå handlar om yrkesmänniskor är att vi får se ett revanschsuget Lahti vars spelare inte vill avsluta säsongen med annat än många mål. Manegen är därmed krattad för en föreställning av den högre skolan och det finns säkert många skäl för IFK att hålla minst båda ögonen på spelare som veteranen Kari Arkivuo, toppen Loorents Hertsi, backen Riyad El Alami eller 193 centimeter långe anfallaren Macoumda Kandji, senegalesen som kanske inte riktigt hittat sin roll i Lahti men som ändå har över 100 ligamatcher på sitt cv och över trettio mål.

Till sist, inför denna säsongens sista hemmamatch är det på sin plats att rikta ett stort tack till alla som varit med och sett till att IFK Mariehamn klarade krisen och att vi alla som tycker om fotboll kan se fram mot säsong nummer 18 i Veikkausliiga 2022. Det har inte varit enkelt och det är precis som det ska vara. Elitidrott är en vetenskap i många dimensioner och med minimala marginaler; dessutom ständigt påpassad och kravfylld. IFK är ett lag som väcker känslor vilket är nödvändigt, fotboll är passion och framgång skapar vi alla tillsammans; styrelse, klubbledning, sponsorer, supportrar, spelare, försäljare, arenapersonal, aktieägare och många andra frivilliga entusiaster och medarbetare.

Alla är med och skriver historien och från detta år finns lärdomar att dra på samma sätt som från alla tidigare år. Målet är vandringen och det måste vi minnas. Jag tar mig därmed friheten att rikta ett stort erkännande och uppskattning till alla som gjort att vi fortsätter färden mot nya titlar, fler minnen, mer skoj och ännu större engagemang.

Nu tar vi FC Lahti, sedan tar vi oss an FC Haka på cupguldsarenan i Valkeakoski, därefter sätter vi sikte på säsongen 2022 för då, är jag bergfast övertygad om, är det dags att ställa siktet högt igen!