Läget inför kvällens fotbollsfest

I ljuset av ligatabellen har FF JARO inlett denna säsong trögt. Efter 17 matcher noterar man bara 3 segrar, hela 8 förluster och 4 kryss. Men i själva verket har laget inte blivit utskåpat av andra än av HJK mot vilka man förlorat två gånger med sammanlagt 0-7. Av de 8 förlusterna är nämligen hela sex stycken uddamålsförluster där man de facto många gånger haft möjlighet till minst ett kryss. Säsongen har för JARO:s del varit lite stolpe ut, något som klart synats i tränaren Eremenko seniors nog så hårda ord om spelarnas prestationer och inställning efter många matcher.
En möjlig förklaring till att lagmaskinen hostat är att det hemvävda lag jag skrutit om senast fjol nu genomgått en stor förändring. Detta kommer väl till synes i att årets upplaga av JARO hyser spelare från hela 9 utländska nationer. Att få detta nya lag att anamma Eremenkos spelfilosofi tar självfallet sin tid men laget har redan nu under stora delar av många matcher visat att men är på god väg. Anfallets oförmåga att göra mål – försvarsspelarna står hittills för många av fullträffarna – är kanske lite liknande som för hemmalaget men till skillnad från IFK så har JARO:s försvar i år läckt rejält. Profiler värda att notera är kanske framför allt den mexikanske mittfältaren och elegante framspelaren Rivera samt försvarslinjens Regionaldo Junior och Didier Kadio; de sistnämnde med hela 3 mål redan i år. Vidare innefattar truppen två av landets klart mest lovande juniorer; de 16-åriga Sergei Eremenko och Serge Atakayi. Jonas Emet, ifjol i delad stytteligatopp, har varit skadad men jag skulle tippa att han mycket väl kan vara med i truppen mot IFK.
Vi är vana med att se Eremenkos lag bygga sitt spel på stort bollinnehav och ett spel längs gräset. Vackert så, men minuset både fjol och hittills i år har främst legat i dels speltempo, dels i att de avgörande passningarna på den sista tredjedelen av planen inte velat hitta fram till lagets anfallare. Hur som helst så möter IFK ikväll ett lag som alltid månar sig om att spela och bjuda på en underhållande fotboll i publikens smak. Här kan man läsa vad FF Jaro planerar inför kvällens match, efter två raka segrar är självförtroendet på topp.
Nivåskillnaden mellan dagens lag är inte särskilt stor. Det handlar mycket om att IFK i år mer haft flytet med ”stolpe in” medan JARO:s säsong mer präglats av ”stolpe ut”. Om vi ytterligare beaktar hur fruktansvärt hårt IFK varit drabbat av skador och med vilken smalhet i truppen man med framgång spelat många matcher så kommer jag till slutsatsen att årets IFK uppvisar en mogenhet och mental styrka som vi kanske inte sett sedan man steg till ligan det första året. Mitt intryck av årets upplaga av JARO är att bristerna långt står att finna på just denna punkt. Spelarna är i sig helt OK, Eremenkos spelplaner är eminenta och borde passa truppen men där det brister är självförtroendet hos de enskilda spelarna och framför allt hos laget, kollektivet. Givet detta på behöver laget uppenbart framgång för att börja fungera. JARO kommer till Wiklöf Holding Arena med två segrar i ryggen. Trots det räknar jag med att IFK i kväll tar alla tre poäng. Min tippning är att våra killar gör 3 mål medan JARO landar på noll eller ett.
/Göran Djupsund