Laguppställningar

Av Jörgen Pettersson

 

Skarpt läge för Europaspel

Med fyra matcher kvar av årets Veikkausliiga är läget tuffare än någonsin. De tre första lagen får automatiskt en chans att spela Europa League. Eftersom risken är stor att HJK vinner såväl ligan som Finska Cupen är chansen stor att även en fjärdeplacering räcker för Europaspel. Den platsen är IFK ute efter; i så fall för tredje gången i rad. Samma plats vill KuPS åt. Just nu har man en poäng mindre än IFK som därmed har avgörandet i sina egna händer. Dessutom finns en i vart fall teoretisk chans för IFK att nå även FC Lahti och tredjeplatsen!

IFK:s tionde säsong i den högsta finländska ligan har varit lite upp och ner men just nu pekar formtoppen rakt uppåt; möjligen med undantag för den senaste matchen borta mot HJK som slutade med en tydlig 5-1 förlust för de grönvita hjältarna. Det går naturligtvis inte att förklara bort men det får heller inte skymma sikten framåt. Fakta är att IFK är ett sammansvetsat lag med stor skicklighet i försvar, mittfält och anfall.

Inför dagens match mot KuPS är Duarte Tammilehto tillbaka efter sin avstängning. Däremot är Petteri Forsell inte spelbar då han mot HJK fick sin fjärde varning och nu måste vila en match. Det är såklart ett avbräck som måste hanteras. Från skadelistan är såväl Amos Ekhalie som Tommy Wirtanen på väg tillbaka till den goda formen.

Denna match är årets nästsista hemmamatch och säsongen hittills viktigaste match. IFK:s statistik mot KuPS är inte särskilt upplyftande men det har blivit bättre genom åren. I fjol vann vi en match och i år har vi en bortaseger i bagaget vilket lovar gott! Dessutom har IFK under den gångna säsongen gjort en tuff resa. Från en stark start övergick det i en djup kris för att just nu på nytt ha skapat ett vinnande team med god stämning.

En röd tråd i drabbningarna mellan IFK och KuPS har varit anfallsglad fotboll och många mål. Ingenting tyder på att detta skulle förändras i dag. Vi har att göra med två lag som har siktet ställt bortom Finland, mot Europa!

KuPS ger sig aldrig

Kuopios stolthet KuPS började svagt i årets liga. Ett snabbt tränarbyte gjorde då susen. Marko Rajamäki kom in från TPS och satte ny fart på lag och klubb och i dag är det just KuPS som är starkaste utmanaren till IFK om en plats i Europa League-kvalet nästa år.

De sista matcherna i årets liga är alltså hyperviktiga för båda lagen. KuPS kommer till Wiklöf Holding Arena med ett starkt lag där mittförsvaret utgör grunden. Det är ingen tillfällighet att Djurgården nyligen signade Omar Colley, den gambianske jättebacken som nästa år ska dominera Allsvenskan. Bland andra namnkunniga spelare i KuPS har vi IFK-bekante centrale mittfältaren Charlie Trafford samt estniske landslagsmannen Ats Purje som spelar på den högra anfallsvingen, antingen i mittfältet eller på topp. Till det ska läggas exempelvis tidigare AIK-stjärnan Admir Catovic som utgör ett ständigt orosmoln för vilket försvar som helst.

KuPS tappade viktiga poäng i toppstriden senaste helg efter 1-1 hemma mot FC Lahti. Om det betyder revanschlusta eller osäkerhet ska vi låta vara osagt. I ligans egen formtabell finns KuPS i mitten medan IFK fortfarande och trots HJK-matchen är i topp.