Låt känslorna svalla, då kommer poängen!

Att känslor gör skillnad och egentligen är meningen med själva livet stod klart efter segermatchen borta mot FC Honka. Fotboll är nerv, mod, misstag, förtvivlan och största möjliga glädje – allt på nittio minuter.

Det blir inte tydligare än att höra besvikelsen hos Honka samtidigt som våra grönvita hjältar jublar vilt i bakgrunden. Vilken match, vilket lag, vilken seger!

Det blev alltså en klang- och jubelshow på bortaplan i Esbo och två fina mål och nu fortsätter segertåget hemåt. Mot den här bakgrunden och med insikten att vårt samhälle så sakteliga börjar öppna igen går vi till Idrottsparken där 250 åskådare får plats på söndag kl 18.30. Den här gången måste dessa begränsas till säsongskortsinnehavare och det kan kännas surt men måste respekteras. Det är ännu för tidigt att blåsa faran över för pandemin varför restriktioner måste till och sådana blir aldrig riktigt rättvisa för alla. Bit ihop och se för allt i världen matchen på Ruutu om inte IRL.

AC Oulu kommer till Wiklöf Holding Arena med en förlust i ryggen. Den kom i måndags mot gästande Ilves som vann med 2-0 och sådana förluster gör ju ingen uleåborgare glad. Att AC Oulu är tillbaka i fotbollseliten är bra för hela Finland och särskilt för Uleåborg där 200.000 invånare ställer sina förhoppningar till laget. Fotboll är ju mycket mer än en fråga om vinst eller förlust. Liksom IFK kämpar för hela Åland gör AC Oulu det för Uleåborg.

Ligan är ännu i sin linda och tränare, spelare och lag försöker känna sig fram. Det är nu fotbollen är som enklast och tydligast att bli bekant med. Vi ser systemen som inte riktigt sitter men kan skönjas. Vi betraktar spelarna som är individer men ska passa in i det kollektiva tänket. IFK:s bortaseger mot FC Honka gav en vink om att det finns en spelidé som andas offensiv, att spelarna är redo och att glädjen över att vara med är ständigt närvarande.

Allt detta får mig att se oerhört mycket fram mot denna säsong. Vi gör debut på hemmaplan på söndag och vi möter ett revanschsuget AC Oulu. Det blir självklart en tuff match och jag hoppas våra spelare inser detta och njuter av varje minut. För då blir konsekvensen att passningarna går hem och målen rullar in.

Forza Grönvitt!

// Jörgen Pettersson