Ligapremiär mot RoPS

Äntligen! På söndag är det dags för ligapremiären som i år sker på bortaplan mot fjolårets ligasjua RoPS. Matchen kan ses på Ruutu + som sänder alla årets ligamatcher. I år kommer även Ålands Radio sända IFKs bortamatcher så du kan se matchen med svensk kommentator.  Färden börjar för IFK:s del på lördagseftermiddagen ombord på M/S Viking Grace som går till Åbo. Där fortsätter laget med nattåget till Rovaniemi för några timmars vila på hotell innan matchen startar 17.00 på söndagen.

Tränaren Peter Lundberg är full av tillförsikt inför premiären.

– Läget i laget är bra, självförtroendet är starkt och vi är sugna på att dra igång! säger han.

De enda som saknas i truppen är skadade Philip Mantilla och avstängde Julio Fernandes.

Försäsongen har inte gått direkt lysande men sådant bekymrar inte Peter Lundberg.

– Historiskt sett är det låg korrelation mellan resultaten från försäsongen och verkligheten i ligan, säger Lundberg och påminner om 2014 då allt såg perfekt ut men höll på sluta i elände med katastrofal ligastart.

Eller mästaråret 2016 då säsongens inledande matcher gick synnerligen knackigt.

– Det var såklart en besvikelse att vi inte gick vidare i cupen men det är sådant som händer och inget vi bär med oss. Vi har god sammanhållning i laget och stämningen är förväntansfull, intygar Lundberg.

Målet med årets säsong är att i varje enskilt ögonblick göra sitt allra yttersta, Peter Lundberg vill därför inte lyfta fram någon särskild lagdel som extra viktig.

– Alla är lika viktiga, helheten måste funka och alla ska ut på plan för att ta ansvar, vara modiga och jobba stenhårt.

Att jämföra fjolårets lag med årets är såklart alltid vanskligt men Lundberg menar ändå att årets lag bjuder på fler möjligheter.

– Vi har bättre bredd och fler alternativa lösningar än i fjol, säger han.

Med taktiskt skickliga spelare som till exempel lagkaptenen Kristian Kojola, Ivan Tatomirovic och Gabriel Petrovic finns stabiliteten i Grönvitt på plats och till dessa ska läggas nya, hungriga och erfarna spelare som Simon Silverholt, Pontus Åsbrink med flera. Truppen består av 21 spelare vilket ska vara tillräckligt. Mästaråret 2016 var antalet 20.

RoPS’ försäsong har studsat åt lite olika håll med nya spelare som Taye Taiwo, Lucas Lingman och Agnaldo Pinto de Moraes och ett erfaret mittfält med kapten Antti Okkonen, Eetu Muinonen och stortalangen Lassi Lappalainen som kantspelare.

/Jörgen Pettersson