LIGATÅGET TUFFAR VIDARE – KPV PÅ TUR I MORGON

LIGATÅGET TUFFAR VIDARE – KPV PÅ TUR I MORGON

I morgon, torsdag är det dags för säsongens fjärde ligadrabbning för hela Ålands Grönvita lag, IFK Mariehamn där en av årets nykomlingar i ligan, Kokkolan Pallo-Veikot - KPV - från Karleby i mellersta Österbotten står för motståndet. Ett KPV som hade sin förra storhetstid på 60 och 70 talet med bl.a. ett ligaguld (1969) som topp vilket också innebar Europaspel mot skotska storlaget Celtic FC.

KPV är alltså liganykomlingar i år och det efter att man slog ut Åbolaget TPS i kvalet senaste höst. Efter 0 – 0 hemma lyckades man kvittera TPS 1 – 0 ledning i slutet av första halvleken i returmatchen på Veritas Stadion i Åbo när Kalle Multanen nickade in IFK bekantingen Patrick Byskatas skruvade frispark som träffat ribban och studsat vidare till honom och 1 – 1 var ett faktum. Ett resultat som stod sig tiden ut och KPV var åter ett ligalag efter 28 år i de lägre divisionerna!

Inför återkomsten till ligan har laget ”storstädat” i spelartruppen där bl.a - något överraskande - både Multanen och Byskata inte längre fick någon plats i truppen. Istället har lagets tränare Jarmo Korhonen, och med stor ekonomisk hjälp av KPV:s starke man Matti Laitinen, satsat på en hel del nya spelare i den 25 man starka truppen. Bl.a estniska mittfältaren Maxim Gussev, HJK fostrade anfallaren Enoch Banza, senegalesiske mittbacken El-Hadji Gana Kane (som senaste spelade i norska Sandefjord), Filip Ivanovski (spelade i RoPS 2018), anfallaren Simo Roiha (också i RoPS ifjol) samt tyske mittfältaren Hendrik Helmke som vi minns från 2012 då han spelade en säsong för IFK Mariehamn.

Ligasäsongen har dock börjat aningen knackigt för Karlebylaget med två förluster – Ilves 0 -2 och RoPS 0 -1, båda hemma – före man i senaste matchen hämtade upp ett 0 – 2 underläge mot VPS borta till 2 – 2 och där man alltså tog sin första poäng i årets liga. Harri Heiermann och Hendrik Helmke gjorde KPV,s mål. Att laget på inget sätt skall underskattas visar ju att man i gruppspelet till Finlands Cup 2019 slog ut både KuPS och SJK och i kvartsfinalen besegrade man även RoPS på bortaplan och är sålunda i cup semifinal, precis som IFK Mariehamn är. Oroande för KPV är dock att mittbacksklippan Ville Koskimaa (tidigare i VPS och Honka) samt nye defensive mittfältaren Isaac Shaze (från Gefle IF i år) utgick skadade i KPV,s senaste match mot VPS. Enligt Vasabladet tränade inte duon med laget på tisdagen vilket, enligt dem, tyder på att de inte kommer till spel i torsdagens match mot IFK.    

I Grönvitt är det mungiporna upp efter två starka segrar på raken (Honka borta 3 – 1 och RoPS hemma 2 – 0). Smolk i bägaren är att Gustav Backaliden bröt överarmen i senaste matchen och förväntas vara borta i upp till tre månader och Robert Crawfords olyckliga röda kort mot RoPS senast vilket innebär att han är avstängd de två kommande matcherna. Plus däremot är att beslut kommer att tas efter dagens träning hur till vida Keaton Isaksson, Simon Silverholt eller Petter Hemming är fullt återställda och klara för spel igen efter sina skador och sålunda kommer att resa med truppen till morgondagens match.     

-”Vi kommer att få spela på bättre förhållanden än i de två senaste matcherna. Vi behöver hålla en hög nivå i allt vi gör, och försöka ha kontroll både offensivt och defensivt, KPV har vuxit för varje match och vi tar ingenting för givet” säger IFK,s tränare Peter Lundberg om matchen.       

Karleby centralplan, som är KPV,s hemmaarena, är ännu inte i spelbart skick för säsongen vilket har gjort att man hittills spelat sina hemmamatcher i Seinäjoki på OmaSp Stadion där också mötet mellan KPV och IFK kommer att spelas.     

Avspark imorgon torsdag kl. 18.30

Matchen kan ses på Ruutu +

 

 

/// Sune Eriksson