Målfest och IFK-seger mot Ilves

IFK MARIEHAMN – ILVES 3-1 (1-1)

Stjärnspelare

3: Dever Orgill.

2: Albin Granlund.

1: Jani Lyyski.

Upplägget var perfekt inför kvällens match mellan IFK Mariehamn och ligatrean Ilves. Skinande sol, ingen vind och välskött gräsplan. IFK tog vara på chansen och vann hyggligt enkelt med 3-1 efter en straff och två snygga nickmål.

1.256 åskådare kom till Wiklöf Holding Arena denna söndagskväll och fick se Josef Ibrahim bli kvällens hjälte med starka framspel och ett avgörande nickmål. Hemmalaget vann med 3-1 och har nu utökat gapet i tabellen till trean och fyran.

Ilves tränare Jarkko Wiss tycker matchen var jämn och bra.

”Vi lyckade kontrollera spelet i början av både första och andra halvlek men sedan tappade vi greppet och efter 2-1 var det game over.”

IFK-tränaren Peter Lundberg är glad över att alla poäng stannar i Mariehamn:

”Vi ska se ödmjukt på dessa poäng, vi vann matchen de sista trettio minuterna. Fram till dess var det Ilves som kontrollerade matchen. Vi har en struktur som håller även fast vi ligger i underläge. Vi lyckades komma in i andra andningen med hjälp av Diego Assis och Josef Ibrahims snabba fötter och avgöra matchen på slutet. Starkt av laget att vinna, särskilt med tanke på den korta återhämtningen.”

Ledningsmålet kom redan i den sextonde minuten sedan Aleksei Kangaskolkka först tagit bollen av Ilves-backen Felipe Aspegren, sedan ryckt loss och blivit neddragen i Ilves straffområde av målvakten Mika Hilander. Förutom ett gult kort till Hilander blev det straff – säsongens första för IFK – som ”Allu” satte säkert i målvaktens högra hörn. 1-0 var ett faktum och kunde med lite flyt blivit mer. Dever Orgill hade två kalaslägen strax efteråt; först efter att på egen hand ha tagit sig fram till Ilvesmålet och sedan på ett skott i steget som gick stenhårt i mål. Tyvärr var spelet avblåst på grund av hands strax innan.

Istället blev det Ilves som tog sig tillbaka in i matchen och som i den tjugosjunde minuten resulterade i en kvittering. Efter missförstånd i det grönvita försvars- och mittfältsspelet kom Ilves tillbaka och kunde kvittera till 1-1 efter mål av Antto Hilska och assist från Emile Paul Tendeng.

IFK fortsatte rada upp chanser men fick inte till den sista touchen. Dever Orgill hade bra läge med fyra minuter kvar av halvleken men fick inte träff på bollen som enkelt kunde räddas av Mika Hilander.

Faran var inte över. Strax före halvtid var det ultranära att Mikael Soisalo lyckades lura IFK-försvaret. Soisalo hörde till de ständiga orosmolnen och visade varför han just nu granskas av brittiska storlaget Queens Park Rangers.

Första halvleken slutade 1-1 med visst övertag för IFK:s vidkommande.  Skottstatistiken blev 3-2 och matchens enda hörna gick till IFK.

Andra halvleken började med samma spelare på plan och IFK satte tonen direkt genom Robin Sid som elegant spelade fram Aleksei Kangaskolkka som sprang sig fri och försökte nå Dever Orgill men träffade försvaret och studsade ut. Matchens andra hörna blev dock resultatlös.

Istället efter bara fem minuter in på halvleken tvingades först Jani Lyyski till en jätteparad med ena benet innan Walter Viitala på nytt visade att han hör till ligans allra främsta målvakter. Den resulterande i hörna, Ilves första, som blev ofarlig.

Det fortsatte blåsa snålt om IFK-målet. I den femtiotredje minuten var det bara tur och stora fötter som gjorde att Ilves inte tog ledningen. Bortalaget lyfte spelet rejält och skapade gott om chanser medan IFK:s mittfält hade stora problem med att få ordning på spelet.

I ett försök att skapa struktur och offensiv bytte IFK ut Philip Sparrdal Mantilla mot Diego Assis och Amos Ekhalie mot Josef Ibrahim  i den sextioförsta minuten. Duon satte full fart från första stund och redan efter några minuter leverade Josef Ibrahim ett knixigt skott in mot Ilvesmålet och hemmalagets tredje hörna var ett faktum. Den slog Gabriel Petrovic snyggt in och träffade lagkaptenen Jani Lyyskis panna och vidare stenhårt och otagbart i mål. 2-1 i den sextiosjätte minuten!

Ilves fortsatte att skapa chanser som inte var ofarliga men de riktigt vassa lägena stod IFK för. I den sjuttioandra minuten var Dever Orgill helt fri med målvakten men lyckades inte hitta rätt utan träffade den utrusande Mika Hilander.

Istället var det Josef Ibrahim som utökade IFK:s ledning till 3-1. Robin Sid slog inlägget från vänsterkanten och Josef skarvnickade distinkt och elegant in bollen bakom en chanslös Hilander. Fler mål blev det inte denna kväll.

Matchens detaljer kan man läsa mer om på den här länken.

Nästa match för IFK sker borta på söndag då PK-35 står för motståndet. Följande hemmamatch är den 25 juli då FC Inter kommer till Mariehamn. Kvällens resultat gör att IFK tillsammans med HJK rycker i ligatoppen.

/Jörgen Pettersson

IFK Mariehamn:

Walter Viitala – Albin Granlund, Kristian Kojola, Jani Lyyski, Bobbie Friberg Da Cruz –  Amos Ekhalie, Philip Mantilla, Gabriel Petrovic, Robin Sid – Aleksei Kangaskolkka, Dever Orgill

Avbytare: Marc Nordqvist, Tommy Wirtanen, Josef Ibrahim, Thomas Mäkinen, Brian Span, Diego Assis. Saknas från laguppställningen gör Anthony Dafaa Clement (lår) och Joel Mattsson (FCÅ)