MÅLFEST OCH TRE POÄNG!

IFK Mariehamn – FC KTP 5 – 1 (4–0)

Cirka 24 timmar efter beskedet att IFK med 100% säkerhet spelar ligafotboll även nästa säsong var det återigen dags för hemmamatch på ett för dagen blåsigt och kallt WHA!

Motståndaren KTP hade med sig en seger i bagaget från senaste matchen mot FC Honka, som man vann övertygande med 2–0 och kanske samlat på sig lite självförtroende inför dagens drabbning. IFK å andra sidan hade all anledning till att marschera in med gott självförtroende, då man gått segrande från båda tidigare möten med KTP under säsongen.

Första halvlek

Lite mera KTP under första 10 minuterna av matchen. Inga desto farligare målchanser men ändå lite mera rörelse från motståndarna på IFK:s defensiva planhalva.

I den 16e matchminuten får IFK sin första hörna för dagen, hörnan slutar i fötterna på Aapo Mäenpää som skickar in bollen mot Henrique som nickar tätt utanför och skapar en ny hörna. Där får Henrique direkt en ny chans med huvudet då Joel Mattsson slår en fin hörna som Henrique nickar in med besked förbi en chanslös Lepola i KTP-målet. 1–0!

Efter 32 spelare minuter fick IFK en ny hörna som skulle slås av Joel Mattsson. Hörnan, som är bra slagen, nickas bort av KTP-försvaret och rakt ut till Niilo Mäenpää som klipper till på halvvolley från sexton meter och 2-0 är ett faktum! Niilos avslut styrs via KTP-ben och ställer Lepola i KTP:s mål helt. Minuten senare är det dags igen då Tähti spelar fram Mastokangas utanför straffområdet, Mastokangas vänder snabbt med bollen och står för ett fantastiskt avslut som är helt otagbart återigen för Leopola och 3-0 står det på resultattavlan.

Undertecknad hinner knappt skriva klart meningarna innan det smäller till igen, Vahid Hambo spelar fram Olawale som från högerflanken friställs med Lepola och skjuter enkelt in 4-0 till grönvitt! Vilken halvlek och vilket självförtroende grönvitt visar upp! 4-0 står det på tavlan när lagen går in för halvtidsvila.

Andra halvlek

Den andra halvleken började i ett lite lägre tempo än vad den andra avslutades i, allt annat hade varit overkligt. KTP gjorde två byten under halvtidsvilan medan IFK behöll samma elva spelare på planen. Även om tempot var lägre var det fortsättningsvis ett stabilt spelande IFK samtidigt som KTP kändes något frustrerade av att inte få till de avgörande passningarna.

I den 64e matchminuten är det dags för IFK att rotera lite då man gör ett trippelbyte. Ut gick Aapo Mäenpää, Joel Mattsson och Vahid Hambo, in kom Oskar Wiklöf, Kennedy Igboananike och Mikko Sumusalo.

I 73:e matchminuten skulle KTP få till en reducering då ett avslut tar på Svensson arm och domaren blåster för straff och ger Svensson en varning. Straffen sitter säkert. Glädjen skulle dock bli kortvarig för gästande KTP. IFK svarade reduceringen med att skaffa fram en hörna som blev signerad Elias Mastokangas. Det blev rörigt framför KTP-målet och till slut hamnade bollen hos Olawale som sköt in 5–1 till grönvitt! Vilken replik på KTP:s reducering.

Matchen slutade 5-1 till grönvitt efter en makalös uppvisning denna lördagskväll i mariehamn.

/Niclas Lundberg

Målskyttar: Henrique (16), N Mäenpää (31), Mastokangas (34), Olawale (38), Ramadingaye (74), Olawale (75)

Varningar IFK: Svensson

Varningar KTP: Sissoko, Esnaider, Garrett

Domare: Dennis Antamo

IS-stjärnor: Niilo Mäenpää 3, Olawale Tehe 2, Joel Mattsson 1

Laget:

Forsman – A Mäenpää (64) – Henrique – Svensson – Tähti – Tendeng – N Mäenpää – Mattsson (64)– Tehe (76) – Hambo(64) – Mastokangas(76)

Avbytare:

Nordqvist – Sjöroos (76) – Dé – Tamminen(76) – Sumusalo (64)– Wiklöf (64) – Igboananike (64)