Mållöst mellan IFK och FC Inter

IFK Mariehamn – FC Inter 0-0 (0-0)

Nej, det blev inga mål på Wiklöf Holding Arena denna i väderhänseende formidabla måndagskväll inför 1.607 åskådare. Spelet på plan var dessvärre inte lika bländande. Det var mycket ställningskrig och stabilt försvarsspel.

På förhand sett och i teorins fotbollsvärld var IFK det starkare laget och FC Inter nederlagstippat. I verkligheten var det annorlunda. Inte ett enda mål producerades och det var egentligen bara en av tränarna nöjda med vid den efterföljande presskonferensen.

FC Inters tränare Jami Vallenius:

”Vi är nöjda med en poäng från en svår bortamatch. Vi testade 4-4-2 för första gången vilket fungerade bra i första halvlek men sämre i den andra.”

IFK-coachen Peter Lundberg:

”Det var två väl försvarande lag. Inget av lagen var tillräckligt skickliga för att komma igenom. Första halvleken var ingen höjdartillställning men vi lyfte oss i den andra och lyckades skapa lite tryck mot slutet men inte tillräckligt vassa chanser. Vi hamnade på många inlägg istället för planerade centrala inspel. Det lyckades vi tyvärr inte med.”

Till att börja med var tempot högt i matchen. Efter bara sjutton minuter hade lagen haft sammanlagt sex hörnor och försvaren stod på tårna. I den tolfte minuten kom den vassaste chansen sedan Diego Assis klappat till i steget och tvingar FC Inter-keepern Jukka Lehtovaara till en kvalificerad räddning och hörna som blev resultatlös. Inte långt efter var det FC Inter som sånär spräckte nollan efter tumult i IFK-försvaret. Det skulle visa sig bli matchens två bästa chanser.

Om starten var intensiv handlade den följande halvtimmen mer om ställningskrig. IFK hade vassare lägen men mål blev det inte. Första halvleken slutade 0-0.

Andra halvleken började i ett makligare tempo. Det handlade denna kväll om två lag med till synes stor respekt för varandra vilket gjorde att de värsta offensiverna aldrig sågs till. Fast när IFK i ett framåtriktat byte satte in Brian Span istället för annars utmärkte mittfältaren Thomas Mäkinen blev det mer fart på plan och i ännu högre grad efter att Josef Ibrahim ersatte Diego Assis. Pigga fötter gjorde skillnad och Ibrahim startade med att avlossa ett inte helt ofarligt skott som smet utanför FC Inter-stolpen. Bytena skapade några halvhyggliga chanser men inget förlösande mål. Matchen slutade 0-0 trots ett vasst sista försök av Brian Span, på övertid, som sköt en krypare som Jukka Lehtovaara med stor möda lyckades peta till hörna. Nästa match för IFK är på söndag då FC Lahti väntar i Lahtis.

Mer om matchen kan man läsa här på ligans hemsida.

/Jörgen Pettersson

IFK Mariehamn, laguppställning:

Walter Viitala – Albin Granlund, Kristian Kojola, Jani Lyyski, Bobbie Friberg Da Cruz – 
Amos Ekhalie, Thomas Mäkinen, Gabriel Petrovic, Diego Assis – 
Dever Orgill, Aleksei Kangaskolkka

Avbytare:
Marc Nordqvist, Josef Ibrahim, Brian Span, Robin Sid, Petter Hemming. Saknas från laguppställningen gör Anthony Dafaa Clement (lår) Tommy Wirtanen (ljumske), Joel Mattsson (granskningsläger) och Philip Mantilla (avstängd pga fullt varningskonto).

Stjärnspelare:

3: Gabriel Petrovic

2: Amos Ekhalie

1: Obilor Faith Friday