MÅLLÖST MOT ILVES

4 dagar efter cup semifinal segern över VPS på bortaplan i Vasa i torsdags var det åter dags för ny bortamatch för Hela Ålands Grönvita IFK. Denna gång var det ligaspel och topplacerade Ilves från Tammerfors som stod för motståndet. Ett Ilves som likt Grönvitt spelade cupmatch i torsdags och precis som IFK vann sin match och kvalificerade sig för finalen som kommer att spelas i Mariehamn lördagen den 15 juni.

Grönvitt gjorde flera ändringar i dagens startelva, sett till cupmatchen i torsdags, bland annat på grund av avstängning och skador där bl.a nederländska mittbacksparet Ketting/Buwalda saknades och ersattes av ligadebuterande Tarik Hamza och Lassi Järvenpää. Dessutom vilades Daniel Sjölund helt och Hampus Lönn började på bänken till förmån för Amos Ekhalie och Simon Silverholt.       

Matchen spelades på en av ligans mysigaste arenor, nämligen Tammela Stadion i Tammerfors, med en läktarkapacitet på ca 5000 personer och idag hade 4009 personer bänkat sig på en soldränkt arena när dagens domare Mattias Gestranius blåste igång matchen.

Första halvlek går på poäng till Grönvitt. Man är aggressivare, pressar hemmalagets försvar högt och vinner de flesta andrabollarna. Man skapar också ett par chanser, i första hand genom Aristote ”Totti” Mboma, men även Robin Sid, Dylan Murnane och Riku Sjöroos hade fina möjligheter att spräcka Mika Helanders mål nolla utan att lyckas.

I den 15,e minuten får Tarik Hamza en smäll i en närkamp och tvingas – efter flera försök – bryta matchen i den 21,a minuten. In kommer Hampus Lönn som går in på högerbacken medan Aapo Mäenpää flyttar in i mittförsvaret.

Hemmalaget har sin bästa period i första halvlek efter IFK bytet men efter ett par minuter tar gästerna från Åland hand om spelet igen. Ilves taktik verkar vara ett tätt försvarsspel med snabba omställningar på den ende anfallaren – Tiemoko Fofana – med understöd av en eller två spelare från femmanna mittfältet – någonting som IFK inte hade några större problem med att hantera i den första halvleken.  

Andra halvlek går till hemmalaget. Man gör två byten i paus när Iiro Järvinen och Silva Jair kommer in istället för Aleksi Tarvonen och Tuure Siira. Bytena ger hemmalaget ny kraft och man tar hand om spelet allt mer utan att för den skull skapa några riktiga farligheter – bortsett från en nick i kryssribban i 61,a minuten. IFK,s för dagen verkligen nya mittförsvar håller hemmalaget borta från att komma till några bra avslut och där till och med IFK sticker upp med en dubbelchans i matchminut 74 då ”Tottis” skott blockeras av Ilves försvaret och på ”efterspelet” direkt efter skjuter Dylan Murnane strax utanför.

Sammanfattningsvis känns det oavgjorda resultatet ändå rättvist i synnerhet när Grönvitt inte bara tvingades spela matchen utan sina ordinarie mittbackar utan även tvingades till ommöbleringar i laget på grund av Tariks skada.

Så här säger IFK,s cheftränare Peter Lundberg efter matchen: - Jag vill lyfta fram betydelsen av laget och hela truppen idag. Flera spelare får spela i helt nya positioner, och gör det fantastiskt. En stark poäng.

Nästa match för IFK är inkommande söndag då Vasalaget VPS kommer på besök till Wiklöf Holding Arena.

/// Sune Eriksson

 

Dagens IFK:

 

88 Forsman Oskari

16 Mäenpää Aapo
13 Järvenpää Lassi
4 Hamza Tarik (21 min Lönn Hampus)
23 Murnane Dylan

15 Ekhalie Amos
8 Crawford Robert
10 Sid Robin

9 Silverholt Simon
14 Mboma Aristote
7 Sjöroos Riku (75 min Keaton Isaksson)

Avbytare:

21 Lönn Hampus
19 Karlström Joel
31 Isaksson Keaton
6 Hemming Petter
1 Nordqvist Marc