Mållöst mot PK-35

IFK Mariehamn – PK-35 0-0 (0-0)

För andra matchen i rad blev det mållöst på Wiklöf Holding Arena. Varken gästande PK-35 eller hemmalaget lyckades göra mål.

1.215 persner kom till Wiklöf Holding Arena denna onsdagskväll för att se IFK Mariehamn ta emot liganykomlingarna PK-35 från Vanda.

Från allra första början var det inte helt enkelt att avgöra vilket av lagen som ville mest. Det handlade om ställningskrig och tyvärr bara enstaka försök till anfall. Den allra första lite allvarligare målchansen kom i den tionde minuten och gick till PK-35:s Garcia Lucas som från nära håll krutade på men stoppades av en heltäckande Walter Viitala i IFK-målet.

Den första med allvarligt menade IFK-chansen inföll i den tjugosjätte minuten då IFK-kaptenen Jani Lyyski efter en komplicerad situation fick bollen ensam djupt inne i PK-35:s straffområde men inte hann ställa in siktet tillräckligt bra. Daniel Kollar i målet kunde istället se skottet smita tätt utanför den högra stolpen.

I den tjugonionde minuten fick IFK sin första hörna som aldrig resulterade. Det var det däremot nära att göra då en het Aleksei Kangaskolkka i IFK-anfallet i två försök efter varandra försökte skjuta från distans.

Resten av halvleken förflöt i fortsatt rätt anfallsfattigt tempo. Ända fram till den sista sparken då Marcus Heimonen lyckades skjuta över Walter Viitalas mål från bara någon meter. Mot den bakgrunden hade 0-1 inte varit orättvist men heller inte rättvist.

Till andra halvlek kom samma spelare som i den första in på plan men några värre farligheter bjöds det inte på förrän i den fyrtionionde minuten då Josef Ibrahim avlossade en störtdykande frispark från långt håll och tvingade Daniel Kollar till en livsfarlig enhandsboxning som kunde blivit vad som helst men tyvärr studsade ut.

Det rådde emellertid inget tvivel om att hemmalaget verkligen ville vinna denna match. I den femtiosjätte minuten bytte tränaren Peter Lundberg in Amos Ekhalie och Brian Span istället för Josef Ibrahim och Aleksei Kangaskolkka i hopp om att ytterligare öka trycket mot PK-35.

Det blev inte så, i vart fall inte genast. Spelet stannade på mittfältet med några få undantag. En situation som fick hemmapubliken att dra efter andan var när Garcia Lucas tryckte sig fri mot IFK-målet men blev snyggt glidtacklad av Jani Lyyski bara sekunder innan skottet skulle komma.

Brian Span gjorde några försök att få hål på nollan men lyckades bara nästan. Som i den sjuttiofemte minuten när han ensam med målvakten men mitt i löpsteget fick iväg ett skott som gick till en resultatlös hörna.

Kvällens kanske vassaste prestation stod PK-35-inhopparen Lucas Kaufmann för med drygt tio minuter kvar att spela. Kaufmann fick bollen på den egna planhalvan och drog iväg i full galopp, dribblade förbi två tre man i IFK-försvaret och avlossade ett skott från nära håll som touchade IFK-ribbans överdel.

Minuterna efteråt var det Amos Ekhalie som efter förarbete av Diego Assis hade en hygglig målchans som PK-35-keepern räddade. Med tre minuter kvar av ordinarie matchtid var det på nytt Lucas Kaufmann som sånär fick bollen i IFK-målet men även denna gång gick skottet strax över.

Kvällens allra sista anfall ordnade Dever Orgill som passade snyggt till Diego Assis som sköt via målvakten och ut.

PK-35:s tränare Shefki Kuqi var inte alls nöjd efter den mållösa matchen:

– Vi dominerade från start till mål men lyckades inte avgöra. Vi har ett helt nytt lag och varje match därför én utmaning. I Mariehamn måste man lyckas med allt för att vinna. Det spelar också in att vi haft en lång resa. En besvikelse att vi bara fick en poäng med oss hem.

IFK Mariehamns tränare Peter Lundberg sågar sitt eget lags prestation:

– Detta är den sämsta matchen hittills i pårets liga. Hemsk kvalitet i passningsspelet och dålig bollkontroll. Jag försökte göra byten men det hjälpte inte. Ska man säga något positivt är det målvakten Walter Viitala som höll nollan och det faktum att vi fick en poäng trots PK-35:s dominans.

Matchens övriga detaljer kan man läsa mer om på den här länkenNästa match för IFK sker redan på måndag borta mot FC Inter. Följande hemmamatch är nästa söndag då FC Lahti kommer på besök.

/Jörgen Pettersson

IS-stjärnor

3 poäng: Kristian Kojola.

2 poäng: Konsta Rasimus.

1 poäng: Jani Lyyski.

IFK Mariehamn: Walter Viitala – Philip Mantilla, Kristian Kojola, Jani Lyyski, Bobbie Friberg Da Cruz – Josef Ibrahim, Anthony Dafaa Clement, Gabriel Petrovic, Diego Assis – Aleksei Kangaskolkka, Dever Orgill.

Avbytare: Marc Nordqvist, Brian Span, Tommy Wirtanen, Thomas Mäkinen, Joel Mattsson, Amos Ekhalie