Matchdags mot PS Kemi Kings

Det är dags igen! Efter en dryg veckas landslagsuppehåll är IFK Mariehamn på plats i Kemi för att ta sig an hemmalaget PS Kemi Kings i årets andra möte. Det första slutade med 3-0 seger på Wiklöf Holding Arena i maj efter mål av Luckymore Mkosana (1) och Aleksei Kangaskolkka (2). IFK kommer till start med två raka segrar i ryggen och ett självförtroende som börjar likna fjolårets. PS Kemis senaste match slutade med 1-1 på hemmaplan mot JJK.

IFK startade sin resa mot Kemi i går eftermiddag och reser med ett i stort sett intakt lag. Särskilt intressant ska det bli att se Gabriel Petrovic och Robbin Sellin vilka båda ingick i Månadens lag efter framgångarna. IFK kommer till match som femma i årets liga medan PS Kings ligger på en tiondeplats men har en match mindre spelad.

PS Kemi Kings grundades så sent som år 1999 då Kemin Palloseura, Kemin Pallotoverit-85 och Visan Pallo förenade sina krafter till ett topplag. Första året i ligan, år 2016, skulle enligt förhandstipsen sluta i moll men PS Kemi tog de flesta med överraskning och klarade till sist en niondeplacering med viss marginal.

Inför årets liga har PS Kemi Kings satsat rätt mycket på utländska nyförvärv, bland annat istället för målfarlige Billy Ions som gick till SJK i år. Bland spelarna IFK-kaptenen Jani Lyyski och de övriga måste hålla koll på finns anfallaren Filip Valencis som bland annat målade mot SJK tidigare i år. PS Kemi har ett vad man kan kalla för flexibelt lagbygge där man hittills experimenterat med omväxlande tre- och fyramannaförsvar under tränaren Jari Åhmans ledning.

Enligt Veikkaus är det IFK som bär favorittrycket. Bortaseger ger 2,08 gånger pengarna medan en hemmaseger betalar 3,35 vilket är rätt ovanligt för IFK:s vidkommande.

Ingen match är dock vunnen innan den sista signalen gått och det gäller för IFK att bjuda på ett liknande tryck som på hemmaplan då man efetr en medioker första halvlek flyttade fram både spel och anfall för att till sist bli övermäktigt PS Kemi vars tränare Jari Åhman efter matchen var långt ifrån glad.

”Vi spelade som juniorer”, sade han bland annat.

/Jörgen Pettersson