I MORGON STARTAR GRÖNVITT FINLANDS CUP ÄVENTYRET 2022

Knappt har dammet lagt sig efter kamratmötet i Helsingfors i lördags före det är dags för nästa match när Hela Ålands Lag reser till skärgårdsidyllen Pargas för att möta, för året, nyblivna Ettanlaget Pargas IF i den tredje omgången av Finlands cup 2022.

Lagen har redan möts en gång detta år då ”Piffen” besökte Mariehamn och Wiklöf Holding Arena i en träningsmatch i början av mars. En tillställning som IFK dominerade stort men som ändå slutade 1-1 efter det att Vahid Hambo nickat in Yanga Balisos inlägg redan i den 4,e minuten men där Pargas IF fastställde slutresultatet på en snabb omställning med 10 minuter kvar av matchen.

I hemmalagets tränarstab hittar vi två ”IFK-bekantingar”, nämligen Stefan Strömborg som huvudtränare och Kari Virtanen som assisterande. Dessutom återfinns två före detta Grönvita spelare i lagets trupp, Tomas Hradecky och Frans Grönlund.

Så här går lagets tränare, Stefan Strömborgs tankar, inför matchen:

 - ”Äntligen kommer vi igång med vår riktiga tävlingssäsong. Det kan ju inte bli bättre att få starta mot ligalaget IFK på vår egen hemmaplan!

Jag tror IFK lockar publik och jag tror att hemmalaget, Pargas IF, också gör det så förutsättningarna för en publikfest är riktigt goda. IFK är klara favoriter, det är ju helt klart men vi tar utmanarrollen. Vi vill hålla oss till vår matchplan så mycket som möjligt och på det viset få spela med våra styrkor så mycket det är bara går. IFK besitter klart mera spetskompetens än ifjol och det är något som vi bör vara förberedda på. Jag tror och hoppas att vi kommer att få se en fartfylld match i Pargas imorgon. Kanske vi tillsammans kan bjuda på en riktig cup klassiker?!

Sedan skall vi inte glömma att Yanga Baliso kommer tillbaks till orten och möter sin första klubb i Europa. Yanga är fortfarande mycket ihågkommen här och faktiskt en legend och en stor förebild för många små Piffen juniorer.”

För IFKs del gäller det att få igång målskyttet och glädjande är att senaste nyförvärvet, John Owoeri, nu är klar för spel. De enda två som med all säkerhet missar matchen är Oscar Wiklöf och Melvin Kahnberg som fått ledigt för studentskrivningarna. Hur till vida Vahid Hambo, som fick näsan avsparkad i HIFK matchen, finnas med i truppen bestäms först efter dagens träning.

Chefen, Daniel Norrmén, om morgondagens match:

- ”precis som alla andra matcher vill vi naturligtvis även vinna denna match och vi kommer att göra allt i vår makt för att göra det. Vi har en bred och jämn trupp så vi kommer troligtvis att göra en del förändringar i startelvan från de två senaste matcherna, dels för att hålla igång hela truppen men även för att inte överbelasta enskilda spelare. Säsongen är i sin linda och det kommer många viktiga matcher framöver också”.

Som bekant har Grönvitt redan inlett tävlingssäsongen, och det med två oavgjorda resultat i ligaspelet (FC Lahti 0-0 och HIFK 1-1). Nu är det cupspel som gäller vilket innebär vinna eller försvinna så en tredje kryssmatch på raken är uteslutet. Dessutom är reglerna så finurligt utformade i denna cup att om IFK besegrar "Piffen" så vankas det derby i nästa runda eftersom reglerna förespråkar att om lag med samarbetsavtal finns kvar i den 4,e omgången skall de också mötas då. Och som bekant har ju IFKs samarbetsklubb, FC Åland, redan tagit sig till 4,e omgången genom 4-0 segern över ToVe i Björneborg i lördags. Men före derbyt blir verklighet skall alltså Pargas IF besegras...

Matchen, som har avspark redan kl.17.15 och spelas på AKTIA LKV ARENAs konstgräsbeklädda matta, som ligger sida vid sida med klassiska Pajbacka planen.

Biljetter till matchen kostar 5/10 € och köpes i entrén.

Vi får hoppas det blir en riktig folkfest i morgon och sedan en ny, när FC Åland och IFK spelar derby i den 4,e omgången...

Har man inte möjlighet att närvara visas också matchen på storbild i RESTAURANG GRÖNVITT på Wiklöf Holding Arena som öppnar redan 16.15.

// Sune Eriksson

Pargas laddar för folkfest på AKTIA LKV ARENA när Grönvitt besöker skärgårdsidyllen. (foto: Pargas IF)

Pargas laddar för folkfest på AKTIA LKV ARENA när Grönvitt besöker skärgårdsidyllen. (foto: Pargas IF)