Morsdagsmatch mot FC Inter

Grattis redan nu på Morsdag alla mammor! På söndag är det match och då bjuder vi alla mödrar på gratis inträde och halva priset på maten i restaurangen. Vad kan vara ett bättre tillfälle än Mors dag att visa kämpatag och vinnarskap! Fast IFK Mariehamn kämpar inte bara för alla mammor. På fotbollsplan strider vi för papporna, sönerna och döttrarna också och inte nog med det. På söndag fightas vi dessutom för det svenska språket; i Finland firar man Snellmansdagen eller finskhetens dag och vad passar då bättre än att besegra FC Inter från Åbo!

FC Inter är ett av de lag som för alltid lever starkt i den grönvita fotbollshistorien. Många av oss minns matchen i Valkeakoski den 26 september 2015 då IFK Mariehamn trots en tidig utvisning vann matchen med 2-1 inför kanske 500 inresta IFK-supporters och blev finländska cupmästare. Det var den första stora skalpen i fotbolls-Finland för Hela Ålands Lag.

Men som bekant är det inte historiska framgångar som bygger framtidens segrar och varje match är det oskrivna pappret som är fyllt av möjligheter. Fotboll är också konsten att göra det omöjliga möjligt och tvärtom. Ibland står stjärnorna rätt och ibland inte vilket är något som präglar fotboll över hela världen. Tvivlar någon är det bara att ringa Barcelona och fråga om läget efter att 3-0 hemma slutade med 0-4 borta och ett avancemang till Champions League-final för Liverpool! Eller Tottenhams mirakel... Det är precis detta som skapar nerv i fotboll. Allt ska hända och efteråt är det lätt att veta vad som borde gjorts. Likheterna med livet är många och slående. 

FC Inter är i dag ett tufft, snabbt och i de flesta avseenden besvärligt lag att möta. Det fick till exempel HJK smaka på den 29 april då Inter hemmaslog mästarna med hela 4-1 trots en jobbig öppning. Efter bara två minuter tog HJK ledningen men sedan steg anfallaren Timo Furuholm in i matchen och med två snabba mål gav Inter ledningen med 2-1, allt inom tjugo minuter! Sedan följde Juuso Hämäläinen och Daniel Kamy upp det hela med varsitt mål som kunde varit fler. I truppen ingår även Mika Ojala, Månadens spelare i april Filip Valencic och många andra. Det är alltså upplagt för en stenhård tillställning på Wiklöf Holding Arena.

Inter kommer till spel i Mariehamn efter att ha spelat hemma mot RoPS i tisdags och vann med 3-0 efter mål av Furuholm, Miro Tenho och Filip Valencic. Dessa tre mål kom efter bara 25 minuter och efter det blev det inga fler. Mot den bakgrunden är det sannolikt att FC Inter gör samma manöver på Wiklöf Holding Arena i dag, det är öppna spjäll som gäller från första stund.

IFK Mariehamn kommer till spel med en hyggligt intakt trupp som överraskat många i fotbolls-Finland i år. Senaste matchen slutade 1-1 efter ett sent kvitteringsmål av Simon Silverholt på Rick Kettings passning. Läget i ligan är tätt och det återstår många matchminuter och mycket spänning innan säsongen är över. På söndag tar vi nya tag och gör Wiklöf Holding Arena till den ointagliga fotbollsfästning den egentligen är. Med stöd i statistiken (se nertill) är det också lätt att tippa – matchen slutar (minst) 2-1 till IFK!

/Jörgen Pettersson

Matchstatistik mot FC Inter

Källa: Johan Ekstrand

Inter och HJK är de enda lag som varit med i högsta ligan sedan IFK Mariehamn steg 2005. Grönvitt har spelat 18 hemmamatcher mot FC Inter, dessa har resulterat i åtta vinster, fem oavgjorda och fem förluster. Total målskillnad är 28-18 vilket ger ett snitt på 1,6-1,0. Största segern kom 2017 då matchen den 27 juni slutade 5-0 inför 1.302 åskådare. Medelpublik mot Inter hemma är för övrigt 1.419 st på de 18 matcherna.