MOT KTP KOMMER MÅLEN

På söndag packar IFK Mariehamns fotbollsherrar sina resväskor för att bege sig iväg mot Kotka och Arto Tolsa Stadion som på måndagskvällen står värd för ligamötet mellan stadens fotbollsstolthet, Kotkan Työväen Palloilijat (KTP) och IFK Mariehamn. Matchen har avspark kl.18.30.

KTP bildades 1927 och 21 år senare, alltså 1948, var det dags för laget att för första gången spela i den högsta finska fotbollsligan. Totalt har det blivit 32 säsonger för de ”grön-vita” i högsta ligan och där man efter en sejour på 5 år i ettan åter tog klivet in i finrummet till denna säsong efter att man i ett högdramatiskt dubbelmöte på senhösten ifjol lyckades besegra TPS efter 0-0 hemma och 1-1 borta, där bortamålsregeln avgjorde till Kotkabornas lycka.

I KTP,s prisskåp hittar vi två Finska mästerskapspokaler (1951 och 1952) samt fyra Finlands cup mästerskap (1958, 1961, 1967 samt 1980). Annat som är värt att notera är att år 2000 gick KTP i konkurs och elitverksamheten flyttades över till KooTeePee som året innan bildades som en dotterförening till KTP och det var också under det namnet laget spelade i ligan säsongerna 2003 – 2008. 2013 fusionerades de båda lagen som numera heter FC KTP.

Turbulensen i KTP har varit påfallande den senaste tiden. Rytmen har störts av otaliga skador tillika som spelarkontrakt avslutats och där även lagets estniske huvudtränare, Argo Arbeiter, helt plötsligt meddelade sin avgång. Laget tränas nu temporärt av tidigare biträdande tränaren, 32-årige spanjoren Gabri Xatart som bl.a 2018-19 tränade ettanlaget Ekenäs IF. Xatart har hunnit med en match som huvudtränare och då blev det en pinne borta mot AC Oulu. Hur till vida han får förtroende för framtiden också funderar KTP,s styrelse som allra argast på just nu.

I lagets trupp hittar vi fyra spelare med förflutet i IFK Mariehamn. Dels är det centrala mittfältaren David Ramadingaye (även lagets kapten) som säsongen 2014 spelade 26 matcher för IFK, målvakten Anton Lepola som gjorde 7 matcher för IFK 2018, mittfältaren Johannes Laaksonen som ifjol spelade 9 matcher för Grönvitt samt kamerunske anfallaren Alain Ebwelle som efter 5 matcher ifjol i Grönvitt flyttade till polska andraligan för att just före seriestarten dyka upp i KTP till denna säsong.

I Grönvitt är det glädjande att flera av de skadade spelarna nu återvänt till träningarna igen. Laget har haft en bra träningsvecka och som vanligt kommer truppen till KTP matchen att tas ut efter söndagens morgonträning. Det enda som är helt klart är att Alain Henrique kommer att missa matchen på grund av sina fyra varningar vilket belönas med en matchs avstängning.

Glädjande är också att det finska spelbolaget, precis som jag, tror på IFK seger i matchen. Veikkaus har nämligen oddsen 3,10-3,30-2,25 på matchen vilket naturligtvis är lättförtjänta pengar!

KTP – IFK

Måndag 12 juli med avspark kl.18.30

Arto Tolsa Stadion, Kotka

Matchen kan även ses på Ruutu+

 

//Sune Eriksson