MOT LAHTI PÅ FREDAG ÄR SEGER ETT MÅSTE

I det hektiska höstprogrammet i årets Veikkausliiga är det redan på fredag, med avspark kl. 18.30, dags för Grönvitts sjätte match inom loppet av 24 dagar. För motståndet står FC Lahti och matchen spelas på den kombinerade fotbolls-friidrotts-skidåknings och backhoppningsarenan Lahti Stadion i Lahtis som normalt rymmer en publik på 14 465 personer. Någon sådan publiktillströmning lär det ingalunda bli tal om på fredag utan hemmalaget har följts av ca 1 500 personer i snitt per match detta år.  

I tabellen ligger FC Lahti pinnhålet före IFK, d.v.s. på en åttonde plats, och man har samlat ihop 22 poäng på de 17 matcher man spelat. Laget tränas av 36-årige Ilir Zeneli som precis som Grönvitts Lukas Syberyjski gör sin första säsong som huvudtränare för ett Veikkausliiga lag. 

Laget består av en blandning av unga spelare – där hela 13 stycken är 21 år eller yngre - samt rutinerade spelare med återvändande (bl.a 10 år i Svenska BK Häcken) och f.d. landslagsspelaren Kari Arkivuo, som hunnit bli 37 år, i spetsen. Hur till vida Arkivuo kan delta i matchen på fredag är ytterst osäkert eftersom han råkade ut för en skada i lagets senaste match mot FC Inter och byttes ut redan efter 28 minuters spel. En match FC Lahti förlorade klart med 0 – 3. 

För Grönvitts del har inte poängen rullat in riktigt som man velat de senaste matcherna. Efter tre raka oavgjorda matcher mot just Lahti samt TPS och HIFK har mål fabrikationen avtagit och i veckan gnuggar man extra på detaljerna för att få fart på målgörandet igen. Glädjande är att hela truppen deltagit i träningarna (förutom Yanga Baliso) i veckan men vilka 18 spelare som tas ut i matchtruppen avgörs först efter torsdagens tidiga träning.    

En titt på tabellen visar vilken betydelse denna match har för båda lagen. Vid seger har man fortsättningsvis en möjlighet att kvalificera sig för den övre slutspelsserien medan en förlust med all sannolikhet innebär att man får börja förbereda sig för spel i nedflyttningsserien.  

På tal om publiktillströmningen under denna säsong med olika restriktioner och ett väldigt tätt spelprogram har slagit hårt mot klubbarna. Så här är utfallet på publiktillströmningen för lagen hittills: 

IFK – 17,7 % 

RoPS – 17,7 % 

SJK – 19,9 %  

HIFK – 20,2 % 

Lahti - 32,6 % 

KuPS – 36,4 % 

Honka - 43,3 % 

Ilves – 48,1 % 

Inter – 48,2 % 

HJK – 58,8 % 

Haka (nya) + 7,9 % 

TPS (nya) – 8,6 %  

Hur det går i matchen? Tja, är vi tillräckligt många som håller tillräckligt många tummar är jag övertygad om att Grönvitt åker tillbaks till Åland med tre poäng i bagaget och ett välbehövligt landslagsuppehåll! 

Om Ni inte har möjlighet att åka till Lahtis och hålla tummarna så kan man istället komma till Restaurang Grönvitt inne på Wiklöf Holding Arena där matchen visas på storbild. 

Matchen kan också ses på Ruutu+   

 

//Sune Eriksson