Mot RoPS med nattåget

På söndag är det dags för IFK Mariehamn att spela Rovaniemi mot stadens stolthet RoPS. Själva resan börjar på lördagseftermiddagen till Åbo för att därifrån fortsätta med nattåget till Finlands nordligaste ligastad. Allt talar för att en riktigt bra match väntar. IFK har haft flyt en lång period och flera segrar i bagaget, med undantag från cupsemifinalen mot HJK förra veckan.

”Som vi spelade där hade det förmodligen räckt till seger mot alla övriga ligalag men HJK var den här gången för starka”, konstaterar andretränaren Peter Lundberg.

RoPS har också en stark matchsvit bakom sig och slog IFK på Wiklöf Holding Arena (2-4) den 20 juli. Det är alltså ett revanschsuget grönvitt som kommer till match med ett i stort sett intakt lag.

”Ja, vi har samma spelare tillgängliga som vi hade förra veckan då vi spelade tre matcher på kort tid”, säger Lundberg

Den största utmaningen blir att hitta ett sätt att hantera RoPS’ urstarka mittbackar och offensiva mittfält. RoPS är ett aggressivt och hårt arbetande lag med höga ambitioner. Fast även där finns utmaningar. Offensive mittfältaren Jamal Gay är avstängd och starke mittbacken Jarkko Lahdenmäki drabbades av hjärnskakning för två veckor sedan men kan såklart vara tillbaka på söndag.

I IFK är stämningen hög i truppen och träningarna har blandats med både skoj och allvar. Ingen har väl undgått den stora isvattensutmaningen som i korthet går ut på att låta sig översköljas med iskallt vatten och donera pengar till ALS-forskningen.

”Det är ett skoj och bra initiativ. Jag var själv precis in och betalade ett bidrag till kampanjen”, säger Peter Lundberg.