Mot Seinäjoki i poängjakten

Det återstår sju matcher av årets Veikkausliiga och IFK har ett slagläge vi aldrig tidigare haft med guldstriden i antågande. Det är stort på oerhört många sätt. Eller vad sägs om följande jämförelse. Lördagens motståndare är SJK från Seinäjoki. Förr i världen fanns även det svenska namnet Östermyra men det används inte längre. I Seinäjoki med omnejd bor över 60.000 personer, dubbelt fler än på hela Åland. Staden är känd som den finska tangons huvudstad och härifrån kommer bland andra den tidigare Nokiakungen Jorma Ollila. I fjol vann SJK ligan och nådde kvalet till Champions League där vitryska Bate Borisov satte stopp för Europadrömmen i första kvalomgången. Seinäjoki är en idrottens stad där framgångar uppmuntras.

Tack vare hårt arbete från lagets nuvarande ordförande och fastighetsmagnaten Raimo Sarajärvi har man i år byggt färdigt ett nytt stadion med plats för närmare 6.000 åskådare. Det kostade 13 miljoner euro varav Seinäjoki stad stod för 2,2 miljoner och privata investerare för resten. Det finns alltså ett brett och genuint stöd för fotbollslaget som inledde årets säsong svagt men kom igen för att sedan på nytt tappa mark. Senaste matchen, borta mot RoPS, slutade 1-1 och laget parkerar just nu på en sjunde plats i ligan. Lagets målkung heter Roope Riski som leder skytteligan med tretton gjorda mål och på assistsidan sticker Teemu Penninkannas ut som tvåa. Under säsongen har SJK värvat Billy Ions från PS Kemi och i tränaren Simo Valakaris trupp finns även andra sevärda spelare som U21-landslagsmannen Matti Klinga som för övrigt nyligen tecknat kontrakt med SJK till och med säsongen år 2018. Man kan också nämna ett annat nyförvärv landslagsbacken Juhani Ojala som med sina femton landskamper hör till fotbolls-Finlands tyngre spelare. Det är alltså ett namnstarkt lag som tar emot IFK:s lagkapten Jani Lyyski och de övriga på lördag.I år har dock lagen mötts två gånger och IFK har vunnit båda matcher med 1-0, ena hemma och andra borta.

IFK reser inte ensamma till Seinäjoki. En fullbokad supporterresa signerad Respect-mannen Sune Eriksson följer med och är redo för drabbning. IFK Mariehamn må höra till de minsta klubbarna men här finns också de största eldsjälarna och det gör skillnad. På skade- och varningsfronten är det lugnt och grönvitt kommer till spel med friska och hungriga spelare.

– Vi tar en match i taget och vi vet att det handlar om att göra vårt allra bästa, hela tiden. Tabellen är något vi inte bryr oss om, vi åker till Seinäjoki för att göra vårt jobb och ta hem alla tre poäng, säger Jani Lyyski.

Nästa lördag möter för övrigt SJK HJK i årets cupfinal som spelas i Tammerfors. Det är en match som betyder extremt mycket i såväl ära som pengar. Den som vinner får som bekant en biljett till Europa League-kvalet. SJK-fansen har tagit efter IFK Mariehamns Sune Eriksson och ordnar egen bussresa till matchen!

IFK supporters som tänker gå på matchen SJK - IFK imorgon, lördag, och vill sitta på IFK,s tilldelade läktarsektion - 119 (mitt på bortre långsidan) kan köpa biljetter för 15 € (norm. pris 20 €) genom att kontakta Sune Eriksson per telefon 0457 5244190.

/Jörgen Pettersson