Möte med ett HJK på hugget!

Det har varit tunga tider för IFK den senaste månaden. Kontrasten mot söndagens motståndare kunde inte vara större. HJK har radat upp fyra raka segrar, redan sju matcher utan förlust och i praktiken är ligaguldet säkrat! Lagets spel går som på räls!

I mål har Antonio Reguero återtagit sin plats mellan stolparna. Försvaret har agerat så säkert att det är svårt att egentligen uttala sig om keeperns form på senare tiden. -Han har inte behövt göra många svettiga räddningar!

Av mittbackarna är det unge Daniel O´Shaughnessy som tilldragit sig mest intresse, efter hans spel i landslaget. Killen har fysik så det räcker och blir över, och hans förmåga att öppna spelet med djupledspassningar har klart förbättrats under den här säsongen. Kvicka vänsterbacken Luis Murillo slog upp en lätt skada i slutet av HIFK-matchen, och är osäker till start. Han kommer från Colombia, och har gjort fint ifrån sig i Klubi. Precis som sin landsman Alfredo Morelos för några år sedan. Morelos är numera en av skotska ligans största stjärnor, med fantastiska 47 mål på 100 matcher för Glasgow Rangers! Snart lär han bli såld till en större klubb, och då kan HJK räkna med några miljoner till kassan, tack vare en klausul om tio procent av köpesumman när Morelos säljs vidare. 

På högerbacken är Nikolai Alho i kanonslag. När han äntligen fick chansen från start i Huuhkajat var han direkt en av de allra bästa på plan, med säkra dribblingar, öppnande passningar och en lobb som var hårsmånen från att gå in!

Den långa makedoniern Ferhan Hasani är kvitt sina skador, och har spelat in sig i startelvan, till vänster på mittfältet. Nu senast satte han straffen som punkterade matchen. Oskari Forsman har säkert noterat att han placerade den lågt, vid stolproten! Rasmus Schüller är tillbaka från landslagsuppdragen, och bidrar till Klubbens anfallsspel med långa tempotransporter av bollen fram till farozonerna kring motståndarnas straffområdesgränser. Lucas Lingman till höger är inte i samma lysande slag som i somras, men både hans spel i Finlands U-21 och i Veikkausliiga skapar ständigt chanser. Lucas har driv i steget, och han har förmågan att dynamiskt spela sig framåt -innan backarna hunnit hitta sina positioner. Duon Nikolai Alho-Lucas Lingman visar upp ligans klart bästa kantspel den här säsongen!

I anfallet kan det bli lilla Atom, eller Nya Guineas gåva till fotbollen, David Browne. När hans namn kom upp i värvningsdiskussionerna var det många som trodde att HJK skulle köpa en traktor. Men, fast namnet leder tankarna till 16-växlarsvidundret från 60-talet, kan vi intyga att David är en både kvick och teknisk lirare. Riku Riski gör sina raider på andra kanten, ofta med en snabb väggpassning eller två. Här gäller det för Taimi och Buwalda att täppa till, när Firma Riski Brothers sätter upp farten!

HJK har ett brett material. Från denna vecka är Markus Halsti tillbaka efter sin skada. Det ger möjlighet för tränare Koskela att komma till start med tre mittbackar, ifall han vill pröva det alternativet. Dock med den uppställningen att en av dem fyller på som holding midfielder, när laget har bollen och ägnar sig åt uppspel.

Annars är det ett aktivt kantspel som gäller. Om stora Tim Väyrynen är på plan lär det segla in en hel del inlägg. I annat fall kommer många bollar att slås åt Rasmus Schüller strax utanför straffområdesgränsen, och sedan får han söka instick till måltjuven Rosvo-Roope Riski. Risken finns, givetvis, att någon kombination lyckas ända fram. -Men vi får inte glömma att IFK har haft marginalerna emot sig på sista tiden. Någon gång vänder det, så varför skulle det inte vara nu?

Avspark på Wiklöf Holding Arena på söndag klockan 17.30. Glöm inte munskyddet, -det är nu obligatoriskt på alla Veikkausliigas matcher.

Väl mött på läktaren för att heja fram Grönvitt!