MYPA - IFK Mariehamn 3-0 (0-0)

IFK fortsätter att ha stora problem på bortaplan. Under söndagskvällen var det ligans formsvagaste lag, MYPA, som slog tillbaka grönvitt med 3-0. Samtliga mål gjordes i den andra halvleken. Detta efter att IFK visat fina intentioner och varit det bättre laget i första halvlek.

Den första halvleken mellan IFK och MYPA blev en jämn historia i makligt tempo. Bägge lagen bjöd dock på rätt så fin anfallsfotboll. Speciellt IFK kombinerade sig ofta fram mot straffområdet på ett kreativt och effektivt sätt. MYPA svarade med att ha bra fart och timing i sina omställningar. Men det var bortalaget IFK som stod för den första halvans farligaste målchanser. I den sjunde minuten sköt Petteri Forsell stenhårt i övre änden av stolpen, detta efter vackert kortpassningsspel som involverade nästan halva laget, bland annat en mycket pigg Diego Assis. Assis som tydligt hade konserverat formen från Inter-matchen var mycket bra i den första halvleken och var ständigt ett hot med sina kvicka ändringar i löpriktning och direkta passningar. Diego Assis var själv nära att ge IFK ledningen i den 23:e minuten. Roger Thompson slog en hård, låg passning på Assis som tog emot, vände och sköt vid straffområdslinjen, men MYPA-målvakten Jere Pyhäranta, slängde sig och räddade snyggt.

Tre minuter innan halvtidspausen fick IFK frispark, avståndet till MYPA:s mål var kanske 35 meter. I vanlig ordning var detta avstånd inget som avskräckte Petteri Forsell. Han tog sats och sköt ett av sina patenterade långskott, tyvärr gick bollen tre decimeter ovanför krysset. Strax efteråt testade han på nytt, denna gång från dryga 40 meter. men träffen blev inte den önskade. Den första halvleken slutade 0-0 och statistiken och matchbilden talade bägge om att det var en rätt så jämn halvlek, men med liten fördel IFK. På plussidan för IFK måste man också i det här skedet nämna den starka bänken där bland andra Dever Orgill och den comebackande Josef Ibrahim fanns att tillgå. 
Inledningen av den andra halvleken tillhörde MYPA. I den 53:e minuten gjorde Otso Virtanen en avancerad reflexräddning och styrde bollen i den egna ribban. Målchansen uppstod efter en MYPA-frispark från vänsterkanten som hittade  Denis Abdulahi fri framför IFK-målvakten. Nicken blev hård, men som sagt, Otso var med på noterna. Tre minuter senare spelades sig MYPA fram till nästa guldläge då Pekka Sihvola snyggt direktskarvade fram bollen till en fri Valeri Minkinen, lyckligtvis blev Minkinen så ivrig att skottet missade grovt. Ytterligare två minuter senare skulle det dessvärre ringa i IFK-målet. Erik Lundberg gick till väders och nickade undan ett farligt MYPA-inlägg, rensningen blev dock inte tillräcklig utan Dawda Bah kom åt att skjuta på volley, skottet som kom ur snäv vinkel hittade in bakom Otso Virtanen vid den den bortre stolpen. 1-0 målet kom i den 58:e minuten.

Efter en timmes spel, och alltså strax efter MYPA:s ledningsmål, bytte IFK in både Dever Orgill och josef Ibrahaim. Ut gick Tommy Wirtanen och Tomas Hradescky. Bytena till trots så lyckades inte IFK skapa tillräckligt heta lägen för att kvittera hemmaledningen. Istället var det Pekka Sihvola i hemmalaget som kunde avgöra matchen när han - fri med Virtanen - gjorde 2-0 genom att iskallt placera in bollen. Framspelningen kom från Tommi Vesala. När IFK sedan lyfte upp allt som fanns så kunde Sihvola och Ristola kontra in 3-0. Detta i den 83:e minuten. Matchen slutade 3-0 och var samtidigt MYPA:s första seger sedan slutet av maj.

Följande match för IFK:s del blir om en vecka då RoPS besöker Mariehamn.

IFK:s startelva: Otso Virtanen (mv) - Albin Granlund, Roger Thompson, Luis Solignac, Petteri Forsell, Tommy Wirtanen (c)(Josef Ibrahim ,60), David Ramadingaye, Tomas Hradecky (Dever Orgill, 60), Diego Assis (Amos Ekhalie, 79), Erik Lundberg, Bobbie Friberg Da Cruz
 
Avbytare: Simon Nurme, Dever Orgill, Josef Ibrahim, Amos Ekhalie, Johan Sundman, Bernardo Ribeiro, Duarte Tammilehto

/Daniel Skogström