Nära skjuter ingen hare!

Rubriken definierar årets ligaspel för bägge lagen som på måndag möts i Vasa. För IFK:s del minns vi med bitterhet bland annat de smått snöpliga ”sista minuten” baklängesmålen och förlusterna tidigt på säsongen mot HJK borta och sedan hemma mot Inter. För VPS gäller att man otroligt många gånger redan hunnit kolla recept på gryta för den hare man tror sig ha skjutit för att sedan då slutsignalen ljudit kunna konstatera att haren trots allt blev skjuten av motståndarna. 

VPS’ saldo i årets liga saknar motstycke. Av 19 matcher har man inte vunnit en enda samtidigt som man kryssat 9 och förlorat hela 10 matcher. Men denna statistik ger inte en rättvis bild av lagets spel. Ofta, för att inte säga oftast har resultaten av de enskilda matcherna hängt på håret. Skotten har snuddat men inte träffat. Man har inte förlorat en enda match med mer än uddamålet; 3 gånger har man torskat 0-1 och hela 6 gånger 1-2. Och väl att märka så har man i – om jag kollat rätt – i åtta  av dessa faktiskt haft ledningen men inte lyckats knyta ihop säcken. Katastrofen i denna genre var då man nyligen efter en klar ledning borta i Karleby fick pisk med 2-3 mot nedflyttningsrivalen KPV. 
Resultaten mot lag som nu huserar i tabelltoppen ser för övrigt ganska imponerande ut. Man har kryssat mot HJK både hemma och borta och därtill borta kryssat mot även Ilves, Inter och Honka.

VPS är alltså spelmässigt klart bättre än vad tabelläget anger, det är absolut inget lag som man enkelt plockar poängen av. Och laget har säkerligen inte ännu givit upp kampen om att hållas kvar i ligan. Visst har man 4 poäng upp till KPV och en kvalplats och hela 10 upp till RoPS och torra land men samtidigt finns det ännu åtta matcher och hela 24 poäng att spela om. Ett tecken på viljan att ännu kämpa för sin ligaplats är att man nu i transferfönstret skaffade en nigeriansk mittback, Chinonso Edeh och stärkte anfallet med Ricardo Morris, jamaican som 13 gånger dragit på sig landslagströjan. Vi vet också att Dever Orgil har svårt att platsa i det landslaget varför det är rimligt att tro att killen kan ha god kvalitet. Hans landsman Steven Morrisey har i år satt bara 4 mål men farligheten finns kvar vilket även gäller Ebwele som nätat 5 gånger.

Under ett par år hann vi bli vana med ett VPS som prioriterade bollinnehav på bekostnad av rätlinjighet men på den punkten har lagets spel ändrat. Nu ser vi allt mer passningar i djupled och bakom motståndarens försvarslinje. Detta med ambitionen att mata sina ganska snabba anfallsspelare mot inte alltid så snabba, framför allt, mittbackar. Viktigt alltså att IFK tar hand om mittfältet och ser till att VPS inte kommer åt att mata fram passningar där våra mittbackar inte kan reda ut situationen med sin eminenta placeringsförmåga utan hamnar i rena löpduellerna.

Ett lite klyschigt fenomen som talar för hemmalaget är sanningen att långa sviter av antingen segrar eller förluster förr eller senare brukar brytas. För ett vinnande lag är det, om det länge gått bra, svårt att över tid hålla skärpan och kampviljan, statistikförlusten kommer förr eller senare. Men för ett lag som länge legat i det negativa förlustspåret kan samma regel gälla, statistiksegern brukar komma förr eller senare. Ser vi hur nära detta VPS varit i otroligt många matcher så får vi bara hoppas och tro att deras trendbrott inte infaller nu mot IFK.

Det som i mina ögon talar för en IFK-seger är den energi och kampvilja som – lite till och från – präglat de senaste matcherna och som syntes nästan matchen igenom i segern mot SJK i fredags. Stunderna då killarna hängde med huvudena var så gott som borta och i stället såg vi ett lag som trodde på sig själv och ville vinna. Detta gällde hela laget men själv menar jag att inställningen personifierades i Gustav Backaliden som helt klart stärkt kommit tillbaka från sin skadeperiod. För att inte tala om Oskari Forsman som bara tycks ha bestämt sig att här sätts inga bollar bakom mig i mål.

Som sagt, det blir tufft att bärga 3 poäng, troligen tuffare än vad vi anar att vinna mot ett lag, och killar som trängts in i ett hörn och kämpar för sin överlevnad. Men IFK:s formkurva vad gäller energi och inställning gör att jag vågar tro att VPS får foga en ytterligare uddamålsförlust till sin otroligt långa rad av sådana.

/Göran Djupsund