Med nattåg till Rovaniemi

På torsdagseftermiddagen sätter sig våra grönvita kämpar på färjan mot Åbo. Där väntar tåget som styr norrut mot Rovaniemi och årets sista bortamatch mot RoPS.

RoPS ligger just nu på en sjunde plats i ligan, sju poäng efter femman IFK, och har egentligen ganska lite att spela för, sjätteplatsen blir svår att nå.

IFK har å andra sidan allt att vinna, både bronset och fjärdeplatsen finns inom räckhåll och därmed ett kval till nästa års Europa League. Detta inser också Veikkaus och andra spelbolag som har bortalaget som favorit. 

IFK kommer till match med i stort sett intakt lag med ett litet frågetecken för Filip Hlupik som skadades lätt i samband med träning i veckan. Alla spelare är revanschsugna efter debaclet mot JJK. Alla kan falla och gör det, men efter fallet måste man resa sig snabbt igen!

Fredagens match kan dessutom bli utmanande på andra sätt än rent fotbollsmässigt. Ska man tro väderleksrapporterna är nämligen snö att vänta och minus fyra grader! Är det jultomtens land så är det. 

För RoPS är det också en slags avskedsmatch, det är sista gången som tränaren Juha Malinen leder laget på hemmaplan. Efter denna match och avslutningen borta mot HJK blir Malinen förbundskapten för Finlands u-21 lag. 

IFK åker norrut med tre poäng i sikte. Senaste match mot JJK var fylld av oflyt och snedträffar. Nu är läge att förbättra! Kom snö, kom RoPS, kom självaste jultomten – på fredag är det grönvitt som gäller i Rovaniemi!

//Jörgen Pettersson