Norrmén och Pyykölä blir huvudtränarpar 2022 i Grönvitt

Pressinformation från IFK Mariehamn – Hela Ålands fotbollslag

Daniel Norrmén tog över huvudtränarskapet för hela Ålands lag, IFK Mariehamn, under senare delen av årets säsong och bidrog i allra högsta grad till en stark säsongsavslutning. Grönvitt och Norrmén har under de senaste veckorna diskuterat hur vi skall lösa problematiken med att ”Ahna” inte har möjlighet att påbörja sin UEFA PRO utbildning förrän 2023, eftersom det inte kommer att anordnas någon kurs under säsongen 2022.

UEFA PRO-utbildning krävs för att man ensam kan fungera som huvudtränare i Veikkausliiga.

Lösningen blev att ”Ahna” fortsätter som huvudtränare också över säsongerna 2022-2023, till sin hjälp får han Jari Pyykölä (som har UEFA PRO licens) som Norrmén kommer att dela huvudtränarskapet med under säsongen 2022.

Daniel ”Ahna” Norrmén behöver ingen närmare presentation efter sin tid i IFK Mariehamn som ikonisk spelare och numera framgångsrik A-lagstränare. Att han skulle ta steget till att bli fortsatt huvudtränare var också helt väntat efter den fina höstsäsongen då han tog över huvudtränarskapet under årets ligasäsong.

Ett nytt namn i IFK Mariehamn är däremot hans huvudtränarkollega Jari Pyykölä. Pyykölä är en erfaren tränare som tränat klubbar som bl.a. Jazz, KuPS, VPS och Lahti, Jari har över 160 ligamatcher som huvudtränare på sitt CV. Han har också erfarenhet av att träna Brommapojkarna i Sverige där för övrigt ”Ahna” var spelare under den tiden så de känner varandra sedan lång tid tillbaka.

Upplägget med delat huvudtränarskap har vi god erfarenhet av sedan 2016 då Peter Lundberg framgångsrikt delade huvudtränarskapet med Kari Virtanen.

- Profilmässigt tror vi att det här blir en bra kombination där ”Ahna” har lång erfarenhet och kontinuitet i klubben som assisterande tränare och nu tar klivet in som permanent huvudtränare i en delad tränarstab med Jari. Jari, som även talar svenska, har mycket lång erfarenhet och god kännedom om finsk fotboll. Vi är tillsammans med ”Ahna” och Jari säkra på att det här blir en riktigt bra lösning, kommenterar klubbdirektören

Peter Mattsson